Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 12. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövőre 20 százalékkal drágulhat a bor

Jövőre 20 százalékkal drágulhat a bor

A borhiány és a szőlőárak emelkedése miatt a legtöbb pincészet emeli árait, január 1-jétől a Varga Pincészet elemzése szerint 15-20 százalékos drágulás várható. Az idén a szokásos 3-3,5 millió hektoliter helyett 1,2-1,5 millió hektoliter bortermés várható, az ágazat idei vesztesége 60 milliárd forint lehet.

A nagyjából 20 százalékos áremelés alól csak azok a pincészetek jelentenek kivételt, amelyek a szokásos tavaszi áremelésen kívül már októberben is bejelentettek egy 10 százalék körüli emelést; nekik így csak 10 százalékos növelést kell végrehajtaniuk.

A Varga Pincészet elemzése emlékeztet arra, hogy az idén az alacsonyan fekvő területeken már a téli és a tavaszi fagy elvitte a fele termést, a homoki ültetvények pedig szinte kisültek a forróságban, a területek nagy részében 90 százalékos terméskiesésről beszélnek a gazdák. Az alföldi borvidékek nagy aránya miatt az országos terméskiesés 50-60 százalék körül lehet.

Az idén a szokásos 3-3,5 millió hektoliter helyett 1,2-1,5 millió hektoliter bortermés várható, az ágazat idei veszteségét a terméskiesés miatt 60 milliárd forintra teszik.

A korábbi évtizedek túlkínálatával szemben jelentős és tartós borhiány alakult ki, mert a pincészetek borkészlete oly mértékben csökkent, hogy azt egyetlen jó termésű évben már nem lehet behozni, ennek következtében tovább nőnek az árak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során