Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 19. 14:30, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövőre lehet új megállapodásunk a Nemzetközi Valutaalappal

Jövőre lehet új megállapodásunk a Nemzetközi Valutaalappal

Magyarországnak nincs szüksége kölcsönre, a Nemzetközi Valutaalappal egyfajta pénzügyi biztosításról tárgyalunk – jelentette ki tegnap Orbán Viktor.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint hazánk olyan megállapodásokat köthet a költségvetés finanszírozása érdekében, amelyek érdemben nem csökkentik a kormány gazdasági mozgásterét - írja a Magyar Hírlap.

A gazdasági tárca közölte, a kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal.„Majd meglátjuk”, hogy diktálhat-e az IMF, hiszen „többet az ország gazdasági önállóságát senki sem korlátozhatja” – mondta tegnap az MR1-Kossuth rádió műsorában Orbán Viktor miniszterelnök a szerződés feltételeiről. A kormányfő közölte: a magyar gazdaságot erős alapok jellemzik, s a kormány nem akarja feladni a „szabad kéz politikáját”. A Nemzetközi Valutaalappal egyfajta pénzügyi biztosításról tárgyalnak, amelyre a gazdasági növekedés beindításához van szükség. Orbán szerint Magyarországon a következő évben rendkívül aktív gazdaságpolitikára lesz szükség, különben a gazdaság növekedése igazodik az eurózóna tagállamainak lassú növekedéséhez.

Emlékeztetett: Magyarország másfél százalékosra tervezett GDP-növekedését a német gazdaság hivatalos prognózisa után módosíthatja a magyar kormány. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az M1 Ma reggel című műsorában kiemelte: Magyarország nem adhatja fel alaptörekvéseit, kizárólag olyan megállapodásokat köthet a költségvetés finanszírozása érdekében, amelyek érdemben nem csökkentik a kormány gazdasági fennhatóságát, önállóságát, s amelyek lehetővé teszik, hogy az adósságkezeléssel, a gazdaság- és családtámogatással, a munkahelyteremtéssel és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos programjait folytatni tudja a kabinet. Az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Matolcsy György vezette tárca megerősítette: a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függ mások jóindulatától.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.