Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 26. 12:06, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra

Júliustól sem kell fuvarozási engedély az ukrán teherautókra - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-vel vasárnap.

Felidézték, Magyarország áprilisban vezetett be átmeneti könnyítést a háborús helyzet miatt, az ukrajnai áruellátás biztosítása érdekében. Az ukrán közúti fuvarozók mentesülnek a fuvarozási engedély használatának kötelezettsége alól, ha Ukrajnába tartanak, vagy onnan érkeznek Magyarországra. Ez a lehetőség a korábbi döntések alapján június végéig lenne érvényben, ám az ideiglenes intézkedést ismét meghosszabbítják - írták.

A háború miatt más országok fuvarozói jellemzően elkerülik Ukrajnát. Így szinte kizárólag ukrán teherautók juttathatják el a szomszédos országba a létfontosságú élelmiszereket, gyógyszereket is. Az ukrán fuvarozók azonban adminisztratív kötelezettségeiket csak rendkívüli nehézségek árán, sok esetben egyáltalán nem képesek teljesíteni.

A TIM közlése szerint a teherforgalom és az áruellátás biztosítása érdekében az ukrán vállalkozások fuvarozási engedély nélkül hajthatják végre a Magyarország és Ukrajna területét érintő kétoldalú és tranzit fuvarozási műveleteiket. A mentességet ezúttal az Európai Unió és Ukrajna között előkészületben lévő közúti árufuvarozási megállapodás megkötéséig hosszabbítják meg, amely hatályban maradásáig rendezi majd a kétoldalú és a tranzit fuvarozások ügyét. Az engedélymentes közlekedésnek köszönhetően az ukrán közúti szállítmányok előzetes regisztrációját sem kell elvégezni a BiReg elektronikus rendszerben.

Az ukrán fél kölcsönösségi alapon a magyar fuvarozók számára is fuvarozási engedély használata nélkül teszi lehetővé a tranzit és kétoldalú műveletek végrehajtását. Az Ukrajna területét nem érintő, Magyarországon áthaladó tranzit és a harmadik országos fuvarozás változatlanul engedélyköteles - közölte a TIM.

Címkék: július, teherautó, ukrán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.