Városlista
2019. november 17, vasárnap - Hortenzia, Gergő

Hírek

2017. Augusztus 25. 13:09, péntek | Külföld
Forrás: mti

Kábítószer-kereskedelemmel vádolják a francia kábítószer-ellenes ügynökség volt vezetőjét

Kábítószer-kereskedelemmel vádolják a francia kábítószer-ellenes ügynökség volt vezetőjét

Kábítószer-kereskedőkkel való vitatott együttműködése miatt eljárás indult a francia kábítószerellenes ügynökség (Octris) volt vezetője, Francois Thierry ellen - közölték pénteken igazságügyi források.

A volt vezetőt csütörtökön hallgatták ki azok a vizsgálóbírók, akik egy 2015 októberében Párizsban lefoglalt rekordmennyiségű, több mint hét tonnás kannabisz-szállítmány ügyében nyomoznak. Az Octris korábbi vezetőjét az este folyamán kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűnszövetkezetben való bűnrészességgel gyanúsították meg.

A rendőri felügyelet alá került, de szabadon védekező Francois Thierryt azzal vádolják, hogy a drogszállítmányt úgy hagyta belépni Franciaországba, hogy arról nem tájékoztatta megfelelően a hivatali felettesét. Az Ocrtis volt vezetője egyik legfőbb informátorával, Sofiane Hamblival működött együtt az ügyben, akit az ügynökség kábítószer-kereskedőként tart nyilván, s emiatt már többször is börtönbüntetésre ítélték.

Amikor a hét tonna kannabiszt szállító kamionokat Párizs egyik elegáns negyedében, a XVI. kerületben lefoglalta a francia vámügyőrség, Francois Hollande akkori államfő személyesen gratulált a rekordfogáshoz. A párizsi ügyészség először az Octrist bízta meg a nyomozással, de az ügyet nem sokkal később elvették Francois Thierrytől, amikor kiderült hogy a Marokkóból érkezett szállítmány egy, az ügynökség által megtervezett titkos akció részeként érkezett Franciaországba. Az akció keretében, amelynek célja egy kábítószer-hálózat Sofiane Hambli segítségével történő felgöngyölítése volt, a hivatal több mint negyven tonna kannabiszt jutatott be az országba.

A nyomozók azzal vádolják Francois Thierryt, hogy nem tájékoztatta megfelelően feletteseit a tikos akcióról, sem arról, hogy abban milyen szerepet szánt az informátornak.

A volt rendőri vezető vitatja a vádakat, ügyvédje, Francis Szpiner "igazságtalannak, álszentnek és botrányosnak" nevezte a jelenleg a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegén dolgozó Francois Thierry meggyanúsítását.

Az ügyben, amely egyébként a rendőrség és a vámügyőrség közötti rivalizálásra is ráirányította a figyelmet, eddig 13 embert gyanúsítottak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 16. 12:11, szombat | Külföld

Belehalt sebesüléseibe a kaliforniai iskolai lövöldözés gyanúsítottja

Belehalt sebesüléseibe a csütörtöki kaliforniai iskolai lövöldözés feltételezett elkövetője.

2019. November 16. 07:08, szombat | Külföld

Törvényt hozott a német parlament a klímavédelemről

Megszavazta a német szövetségi parlament (Bundestag) pénteken a kormány klímavédelmi programja alapján készült jogszabálycsomagot,

2019. November 16. 05:00, szombat | Külföld

Elítélt kémeknek kegyelmezett meg kölcsönösen Vilnius és Moszkva

Litvánia kegyelemben részesített pénteken két elítélt orosz, Oroszország pedig elengedett két litván és egy norvég kémet.

2019. November 15. 16:30, péntek | Külföld

Rembrandt-képek ellopása hiúsult meg egy brit műcsarnokban

Rembrandt-tolvajt füleltek le egy brit műcsarnokban.