Városlista
2020. június 1, hétfő - Tünde

Hírek

2017. Augusztus 25. 13:09, péntek | Külföld
Forrás: mti

Kábítószer-kereskedelemmel vádolják a francia kábítószer-ellenes ügynökség volt vezetőjét

Kábítószer-kereskedelemmel vádolják a francia kábítószer-ellenes ügynökség volt vezetőjét

Kábítószer-kereskedőkkel való vitatott együttműködése miatt eljárás indult a francia kábítószerellenes ügynökség (Octris) volt vezetője, Francois Thierry ellen - közölték pénteken igazságügyi források.

A volt vezetőt csütörtökön hallgatták ki azok a vizsgálóbírók, akik egy 2015 októberében Párizsban lefoglalt rekordmennyiségű, több mint hét tonnás kannabisz-szállítmány ügyében nyomoznak. Az Octris korábbi vezetőjét az este folyamán kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűnszövetkezetben való bűnrészességgel gyanúsították meg.

A rendőri felügyelet alá került, de szabadon védekező Francois Thierryt azzal vádolják, hogy a drogszállítmányt úgy hagyta belépni Franciaországba, hogy arról nem tájékoztatta megfelelően a hivatali felettesét. Az Ocrtis volt vezetője egyik legfőbb informátorával, Sofiane Hamblival működött együtt az ügyben, akit az ügynökség kábítószer-kereskedőként tart nyilván, s emiatt már többször is börtönbüntetésre ítélték.

Amikor a hét tonna kannabiszt szállító kamionokat Párizs egyik elegáns negyedében, a XVI. kerületben lefoglalta a francia vámügyőrség, Francois Hollande akkori államfő személyesen gratulált a rekordfogáshoz. A párizsi ügyészség először az Octrist bízta meg a nyomozással, de az ügyet nem sokkal később elvették Francois Thierrytől, amikor kiderült hogy a Marokkóból érkezett szállítmány egy, az ügynökség által megtervezett titkos akció részeként érkezett Franciaországba. Az akció keretében, amelynek célja egy kábítószer-hálózat Sofiane Hambli segítségével történő felgöngyölítése volt, a hivatal több mint negyven tonna kannabiszt jutatott be az országba.

A nyomozók azzal vádolják Francois Thierryt, hogy nem tájékoztatta megfelelően feletteseit a tikos akcióról, sem arról, hogy abban milyen szerepet szánt az informátornak.

A volt rendőri vezető vitatja a vádakat, ügyvédje, Francis Szpiner "igazságtalannak, álszentnek és botrányosnak" nevezte a jelenleg a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegén dolgozó Francois Thierry meggyanúsítását.

Az ügyben, amely egyébként a rendőrség és a vámügyőrség közötti rivalizálásra is ráirányította a figyelmet, eddig 13 embert gyanúsítottak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 01. 16:03, hétfő | Külföld

Törökországban csaknem két hét stagnálás után tovább lassult a járvány terjedése

Törökországban vasárnap csaknem két hét stagnálás után tovább lassult az új koronavírus-járvány terjedése, az utóbbi 24 óra leforgása alatt 839 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót,

2020. Június 01. 14:01, hétfő | Külföld

A spanyol kormány hatodszorra is meghosszabbítaná a járvány miatti szükségállapotot

A spanyol kormány hatodszorra és ezúttal utoljára kezdeményezi a parlamentnél a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot meghosszabbítását

2020. Június 01. 12:07, hétfő | Külföld

Gyújtogattak a Fehér Ház környékén

Gyújtogattak a Fehér Ház környékén, könnygázzal oszlatták a tömeget az amerikai fővárosban hétfőre virradóra.

2020. Június 01. 10:04, hétfő | Külföld

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

Felbocsátása után 19 órával sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója.