Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Július 20. 15:05, szerda | Helyi önkormányzati

Kalandos túratábor kőfestéssel, éjszakai csoki-vadászattal

Kalandos túratábor kőfestéssel, éjszakai csoki-vadászattal

Már tavaly is nagy sikert aratott a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola nyári túratábora, így egyáltalán nem volt meglepő, hogy idén is sokan jelentkeztek.

Ráadásul a szervezők ezúttal „újítottak”: Gánt után most a festői Vinye szépségeit fedezhette fel 24 alsó tagozatos gyerek.
A tavaly már összeszokott csapat igazán varázslatos környezetben, egy bakonyi erdő eldugott turistaházában vakációzott a közelmúltban.


A szervezők – Staudinger Ágota, Királyné Kollerits Valéria és Viskovics Andrea – idén is színes programokkal készültek. Mint azt két táborozó, Szabó Karina és Budavári Helga elmondták, már az első nap délutánján túrázni indultak a Cuha patak völgyébe. „Párszor átmentünk a patakon is, amit mindenki nagyon élvezett – mondta Karina. – Másnap egy bácsi jött hozzánk és érdekes előadást tartott a madárgyűrűzésről, majd elmentünk vele a kifeszített hálókhoz. Tizenegy madarat találtunk, és segítettünk a meggyűrűzésükben is. Délután dzsip túrára indultunk a Bakony legmagasabb pontjára, a Kőris-hegyre, ahonnét nagyon szép kilátás nyílt a környékre.”
A kirándulások mellett a gyerekek számtalan olyan hasznos tudnivalót is elsajátítottak, amivel egy mai, a számítógépek és televíziók világában élő kiskamasz már nemigen találkozik. Így például egy környékbeli néni segítségével megtanultak kukoricacsuhéból pillangót készíteni, majd a tanító nénikkel olyan köveket festettek, amiket korábban ők maguk gyűjtöttek a Hódos-ér medrében.
A pólók batikolása is nagy sikert aratott. No és persze – mesélte Helga – a felfedezés kalandja sem hiányzott a programból.

„Egyik délután a Kőpince barlanghoz túráztunk, ahol megmásztunk egy óriási domboldalt és ittunk a mellette lévő forrásból. Csütörtökön a Likas barlangot fedeztük fel, bujkáltunk járatOKban, sőt még a tetejére is felmászhattunk. Délután pedig Zircen megnéztük a Természettudományi Múzeumot, ahol sok érdekes állat volt.”
A közös fagyizások és sárdagasztások méltó lezárása volt az utolsó éjszaka rendezett elemlámpás csoki-vadászat, amit felnőtt és gyerek egyaránt élvezett. Még a zárónap délelőttjére is jutott egy vetélkedő, majd – sokak nagy bánatára – jött a csomagolás, az ebéd és a hazautazás. A gyerekek most abban bíznak, hogy jövőre ismét lesz túratábor, s mielőbb elrepül az az egy év…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.