Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 11. 14:53, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kamu a testvibráció?

Kamu a testvibráció?

A testvibráció alkalmazásával kapcsolatban sokféle kedvező hatást írtak le, egyebek között az idősödő emberek csontsűrüségének növelését és így a csonttörések veszélyének csökkentését.

Kanadai kutatók a legkorszerűbb vizsgáló módszerekkel igyekeztek tisztázni a sokfelé népszerű eljárás alkalmazásának értékét. Ha bárki az internetre kutakodik, az egész test vibrációs kezelése kedvező hatásainak egész sorát olvashatja, a testsúly csökkentésétől a test összetételének kedvező irányú megváltoztatásáig. A technikát világhírű használóinak egész sora tette ismertté, Madonnától Jane Fondáig.

Angela Cheung és munkatársai Torontóban a csontsűrűség fokozására vonatkozó ígéret értékét akarták megvizsgálni. Egészséges, változó kor utáni időszakban lévő nőket kértek a vizsgálati részvételre. Az egy évig tartó kezelésre 202 panaszmentes nő vállalkozott, akik a csontritkulás ellen még kalciumot és D-vitamint is szedtek. „A kereskedelemben kapható gépeket úgy árusítják és a vásárlók úgy használják, hogy a csonttörés kockázatának befolyásolását és a csontszerkezet alakulását nem vizsgálták, néhány nem megfelelően végzett tanulmány pedig ellentmondó eredményeket adott” – írta az Annals of Internal Medicine folyóiratban Cheung. A vizsgált személyek véletlenszerűen három csoportba kerültek. Az első két csoport tagjai mindennap 90 Hz, illetve 30 Hz rezgésszámú kezelést kaptak 20 percig, a harmadik csoportba kerültek egyáltalán nem kaptak vibrációt. Valamennyi vizsgálati alanynál a legkorszerűbb mérések történtek: komputertomográfiával a csöves csontokat és a combcsontot, a gerincet és a csípőt pedig különleges röntgenmódszerrel is tanulmányozták. Az egésztest-vibráció a vizsgált, korosodó nők csontjainak sűrűségét vagy szerkezetét értékelhető mértékben vagy módon nem befolyásolta. A jelenleg elérhető legkorszerűbb módszerekkel semmiféle kedvező változás nem jelent meg. Ennél még egyszerűbb és hihetőbb technikával vizsgálva az is kiderült, hogy a három csoportban esetleges csonttörés ugyanolyan gyakran fordult elő.

A kutatók ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy változás kora után egészséges nők számára az egésztest -vibrációs technika kedvező hatása a csontritkulás megelőzésére nem bizonyítható.

Címkék: kutatók, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.