Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 22. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Kártérítés jár az uborkatermelőknek

Kártérítés jár az uborkatermelőknek

Az Európai Unió illetékes szervei elfogadták Magyarország kérelmét a németországi hasmenésjárvány miatt szükségessé vált terméskivonás uniós kompenzálására – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A tárcavezető agrárdiplomáciai sikerként könyvelte el a brüsszeli döntést, ugyanis – mint mondta -, hazánk tűzte naprendre a kérdést a soros magyar uniós elnökség ideje alatt. A vidékfejlesztési miniszter beszámolt a támogatás összegéről, illetve a kifizetés menetrendjéről.

Június elejétől, a németországi hasmenésjárvány kitörését követően, jó darabig gyakorlatilag eladhatatlanná vált az uborka Magyarországon is, mert a külföldi hatóságok azt feltételezték, hogy erről a zöldségfajtáról terjedtek el a kórokozók. Emellett a termelők nyakán maradt a paprika, a paradicsom és a saláta is. Ugyancsak eladatlan zöldséghegyekkel küzdöttek több uniós állam gazdálkodói is, így Brüsszelben már korábban megszületett a termelők kompenzálásáról szóló határozat.

Magyarország összesen 4849 tonna paprika, uborka, paradicsom és saláta után jelentett be kártérítési igényt. A legutolsó agrártanácsi ülésen ennek mértéke is ismertté vált. A hazai zöldségtermesztők kártalanításáról Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter számolt be a Kossuth Rádiónak. „Másfél millió euró értékben kapnak magyarországi termelők kártalanítást. Tulajdonképpen az igényeinket elfogadta az Unió. Megkezdődnek hamarosan a kifizetések, amelyek október végéig fognak lezárulni, tehát néhány hónapon belül valamennyi termelő hozzájut az őt megillető összeghez” – mondta Fazekas Sándor.

A tárcavezető hozzátette, az EU-tól érkező összegen néhány száz gazdálkodó osztozik majd. A kártérítés termékenként változik, a termelők egyébként az adott zöldségfajta három éves piaci középárának mintegy ötven-hatvan százalékára számíthatnak.

Fazekas Sándor elmondta még, a piac a németországi hasmenésjárvány lecsengése után fokozatosan áll helyre, az uborkáért és a paprikáért kérhető összeg júliusban már elérte a hároméves jegyzett átlagárat. A paradicsom és a saláta ára még alatta van ennek az összegnek, de ebben az időjárás is szerepet játszik.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kártérítés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.