Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 27. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Kártya váltja a melegétel-utalványt

Kártya váltja a melegétel-utalványt

Megszűnik a melegétel-utalvány, helyére az adókedvezménnyel is járó SZÉP Kártya léphet; a cafeteria szolgáltatást intéző multicégek feladatait állami vállalat venné át – a kormány tervei szerint.

Úgynevezett SZÉP Kártyát vezetne be a kabinet a melegétel-utalványok helyett, az új platformot pedig évi 150 ezer forintos adókedvezménnyel népszerűsítenék. Terv az is, hogy a cafeteria rendszert üzemeltető három nagy multinacionális vállalatot egy állami cég – valószínűleg a Posta Paletta Zrt. – váltja majd, s ez kezelné a kártyákat is. Krátky Attila, a vállalat vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a melegétel- utalvány megszűnik. Az utalványrendszer közlése szerint 5000 forintos szintre csökkenne le, ám kártya formájában is étkezési hozzájárulásként működne.

A változtatást nem tartják szükségesnek a kereskedők, bár elismerik, a jelenlegi cafeteria-rendszer sem működik kifogástalanul. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, ők jónak találják a melegétel- utalványt, hiszen betölti alapvető feladatát – a munkaidőben történő étkezés biztosítását. Abból a szempontból is ideális, hogy az alkalmazott eldöntheti, magának főz, vagy vendéglátóhelyen ebédel; nem az cél, hogy a dolgozók Michelin-csillagos étteremben ebédeljenek – jegyezte meg Vámos. Az OKSZ szerint az utalványrendszer azért is jó, mert „olcsóbb” a bérbeli kifizetésnél – sok kisvállalkozás pedig csak ebben a formában, étkezési jegyekkel tud a minimálbérnél nagyobb keresetet nyújtani alkalmazottainak.

Szintén jelentős költségekkel járhat a kártyára történő átváltás: Nagy Márta, az Étkezésiutalvány-forgalmazói Egyesülés elnöke szerint országosan 70 ezer helyszínen – boltban és vendéglátóhelyen – fogadnak el utalványt, vidéken pedig csak kevés helyen lehet kártyával is fizetni. Nagy a 180 percben hangsúlyozta: a drasztikus váltás helyett szerencsésebb lenne fokozatosan átállni az új rendszerre.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.