Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Október 09. 00:00, csütörtök | Helyi

KAVOSZ Vállalkozói Fórum

KAVOSZ Vállalkozói Fórum

KKV finanszírozás: nagy várakozás előzi meg az új uniós pályázati lehetőségeket

A Széchenyi Kártya Programot irányító KAVOSZ Zrt. ismét megrendezi immár hagyományos Vállalkozói fórumsorozatát, melynek fókuszában a kkv szektor finanszírozási lehetőségei állnak, kiemelt figyelemmel a 2014-2020-as ciklusban várható uniós forrásokra. A sorozat tatabányai rendezvényén felszólal Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökségfejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke és Krisán László, aKAVOSZ vezérigazgatója.

A KAVOSZ 1000 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vállalkozás vezetőjének megkérdezésével készítette el aktuális reprezentatív kutatását, melynek során a vállalkozások tervezett beruházásaival és az ezekhez szükséges forrás biztosításával kapcsolatos kérdésekre is választ adtak a döntéshozók.

A felmérés eredménye szerint a kis- és középvállalkozások 71 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a közeljövőben, és ezeknek közel fele legalább részben uniós forrást is szeretne igénybe venni a projekt megvalósításához. A vállalkozások többségének nem áll rendelkezésére a teljes beruházáshoz szükséges összeg, így az alacsony kamatoknak köszönhetően egyre többen mernének hitelt felvenni a megvalósításhoz, az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest megduplázódott a hitelfelvételt tervezők száma. Az olcsó hitelek mellett jelentős várakozás előzi meg a 2014-20 időszak uniós pályázati lehetőségeit, a beruházást tervezők 47 százaléka jelezte, hogy a fejlesztéshez uniós forrást is szeretne igénybe venni.

Fontos tény azonban, hogy az előző ciklus tapasztalatainak fényében sokan félnek attól, hogy nem tudnak majd megfelelni a követelményeknek, vagy nem boldogulnak a bonyolult pályázati dokumentációval. Az előző időszakban a vállalkozások 18 százaléka vette igénybe pályázatíró cégek, 14 százaléka pedig pályázatfigyelők tanácsait, de sok a rossz tapasztalat, csak a válaszadók ötöde ítélte megbízhatónak a szolgáltatókat. A vállalkozások 36 százaléka szerint éppen emiatt lenne szükség olyan szakmai szervezetre, amely független, megbízható, és valódi segítséget nyújt az eligazodásban.

A pályázatok kiválasztása és elkészítése mellett a vállalkozások jelentős részének a finanszírozással is akad problémája, 45 százalékuknak a szükséges önerő biztosításához, 46 százalékuknak pedig az elnyert támogatási összeg előfinanszírozásához hitellehetőségre lenne szüksége. Mind a kutatás eredményei, mind a folyamatos vállalkozói jelzések azt mutatják, jelentős igény mutatkozik a hasonló hitelkonstrukciókra, amelyek segítségével elkerülhető lenne az előző ciklusban tapasztalt probléma, hogy - vagy a pályázatokhoz szükséges önrész hiányában, vagy amiatt, hogy az elnyert támogatást csak a beruházás megvalósítása után fizeti ki az EU-, számos vállalkozás elesett a pályázati lehetőségektől. Emiatt a KAVOSZ szerint érdemes lenne átgondolni, hogy a 2014-2020-as időszakban a vállalkozások valamennyi pályázathoz automatikusan igényelhessenek a Széchenyi Kártya Programban önerő kiegészítő és a támogatást megelőlegező hiteleket. Mindkét konstrukcióhoz 5 százalék kamattámogatást biztosít az állam, így ennek, valamint a rekordalacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően a Széchenyi Önerő kiegészítő Hitelhez éves nettó 1,6 százalék, a Széchenyi Támogatást megelőlegező Hitelhez éves nettó 1,1 százalékos kamat mellett juthatnak hozzá az igénylők.

A Széchenyi Kártya Program keretein belül kihelyezett hitelek összege mára meghaladja az 1360 milliárd forintot. A hiteligénylések száma megközelíti 280 ezret, és már közel 207 ezer hitelügylet jött létre. Komárom-Esztergom megyében a befogadott igénylések száma 8 ezer körül van, közel6 ezer ügylet jött létre, aminek köszönhetően a megyében kihelyezett hitelek összegecsaknem 36 milliárd forint.

HÁTTÉR

Széchenyi Kártya Program

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program keretein belül hat különböző hiteltermék közül választhatják ki a vállalkozások a finanszírozási igényüknek megfelelő konstrukciót.

A Programban igényelhető hitelek egymásra épülnek és akár egyidejűleg, egyszerre is felhasználhatóak. A máig legnépszerűbb konstrukció, a Széchenyi Kártya „klasszik” szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások átmeneti pénzügyi gondjainak megoldására szolgál. Az igénylők már 3 hét alatt akár 25 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez juthatnak, gyors és egyszerűsített hitelbírálatot követően, csökkentett adminisztrációval. A folyószámlahitel jelenlegi évi nettó kamata 5,1%.*

A Széchenyi Forgóeszközhitel akár 3 éves futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök (alapanyagok, árukészletek) finanszírozására szolgál, igénylésével a vállalkozások egy egyszerűen elérhető és rugalmasan használható, államilag támogatott hitelhez juthatnak, jelenleg évi 5,1%* nettó kamat mellett. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól maximum 25 millió forintig, 100 000 forintonként emelkedő összegű lehet.

A Kormány 2013. május 1-jétől évi 5 százalékpont kamattámogatást biztosít a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel hitelszerződések teljes összegéhez, az adott ügylet futamidejének első három évére. A kedvező költségeknek, valamint a rugalmasabb feltételeknek köszönhetően a Széchenyi Beruházási hitel az MNB Növekedési Hitelprogramja mellett az egyik legkedvezőbb kondíciójú forrás a piacon, ami jó alternatívát kínál a kisebb cégek számára. A Széchenyi Beruházási Hitelből ingatlan megvásárlása, építése, fejlesztése, valamint nemcsak új, hanem használt gépek beszerzése is finanszírozható. A konstrukció 20 százalék önerővel, 1- 50 millió forint összegben, maximum 10 éves futamidőre igényelhető, akár 2 éves türelmi idővel. A Széchenyi Beruházási és a Széchenyi Önerő Kiegészítő hitelek jelenlegi évi nettó ügyleti kamata 1,6%*, a Széchenyi Támogatást megelőlegező Hitel évi nettó kamata jelenleg 1,1%.*

Még olcsóbb lett az Agrár Széchenyi Kártya is, amelyhez a Földművelésügyi Minisztérium 4% kamattámogatást nyújt. Az agrárium igényeire szabott egyedülálló hitelkonstrukciót a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe.
A konstrukció évi nettó kamata jelenleg 2,1%*. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió forint.•1 havi BUBOR =2,10% esetén

A Széchenyi Kártya Program hitelei a KAVOSZ Zrt., a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiban igényelhetők országszerte közel 300 helyen, ahol az ügyfelek teljes körű információt kapnak az igénylés feltételeiről és a benyújtandó dokumentumokról. Az érdekképviseletek irodai hálózata teljes területi lefedettséget biztosít, tehát valamennyi régió vállalkozói találhatnak székhelyükhöz közeli regisztráló irodát, amely a kérelem befogadását követően továbbítja a hitelkérelmet az ügyfél által megjelölt hitelintézet részére.

KAVOSZ Zrt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a VOSZ a Széchenyi Kártya Program szakmai irányítására hozta létre a KAVOSZ Zrt.-t 2002-ben, mára azonban a program koordinálásán és az új termékek fejlesztésén túl a társaság további szolgáltatásokat is nyújt a hazai kkv szektor részére.

2010 -ben megalakult a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt., melynek fő tevékenysége hitel- és pénzkölcsön nyújtása a kisvállalati, ezen belül is a mikrovállalati ügyfélkör számára. Alapvető célja, hogy a lehető legtöbb - banki módszerekkel nem, vagy nem megfelelően finanszírozott -, hazai mikrovállalkozás hitelhez jutási lehetőségein javítson, kedvezményes, Európai Uniós vagy hazai forrású, támogatott finanszírozási források biztosításával. A társaság nagy sikerrel közvetítette a már lezárult Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Konstrukciót, így rövid idő alatt jelentős szereplővé vált az uniós termékek piacán. Jelenleg az Új Széchenyi Beruházási és Forgóeszközhitel konstrukciókat, valamint az Útdíj Hitelt igényelhetik a vállalkozások a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt-nél.

2012 áprilisától a KAVOSZ Zrt. által vezetett konzorcium - melynek további tagjai a VOSZ és az MKIK - támogatás közvetítőként vesz részt, a „Vállalati tanácsadási szolgáltatás támogatása mikro-, kis- és középvállalkozások részére” című programban, az Észak-Magyarországi és a Dél-Alföldi régióban. A program keretében a vállalkozások vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el többek között üzleti terv, megvalósíthatósági tanulmány, szervezeti átvilágítás, on-line megjelenés, kockázat elemzés, jogi szaktanácsadás, marketingstratégia, illetve egyéb, a vállalkozás működését elősegítő tanácsadói tevékenységek finanszírozására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya