Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 22. 12:09, hétfő | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket a pápa húsvéti beszédében

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket a pápa húsvéti beszédében

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében,

amelyben a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családjait és a sebesülteket "szerető közelségéről" biztosította.

A katolikus egyházfő a fegyverek elhallgattatását sürgette a világban, a harctereken éppúgy, mint a városok utcáin.

Ferenc pápa szokás szerint a világ jelenleg is konfliktusok dúlta térségeit sorolta fel húsvéti üzenetében, amelyet a Szent Péter-bazilika lodzsájáról vasárnap délben mondott.

Elsőként Szíriát említette, sürgetve, hogy találjanak politikai megoldást a régóta tartó háborúra, a menekültek hazatérésének biztosításával Libanonból és Jordániából.

A pápa megjegyezte, úgy tűnik, a világ egyre inkább beletörődött a helyzetbe, sőt egyenesen közömbössé vált a szíriai konfliktussal szemben. Felhívta a figyelmet a Közel-Keletet folyamatosan megosztó feszültségekre: külön említette az éhezéstől és háborútól szenvedő Jement, valamint békét és stabilitást sürgetett az izraeliek és a palesztinok között.

Fegyverletételt kért Líbiában, ahol az erőszak helyett a párbeszédet szorgalmazta. A társadalmi feszültség, az erőszakos szélsőségbe átcsapó konfliktusok sújtotta afrikai kontinensen Burkina Fasót, Malit, Nigert, Nigériát és Camerunt nevezte meg. Új történelmi fejezet indítását kérte Dél-Szudánban, arra szólítva fel az ország politikai, társadalmi és vallási vezetőit, tegyenek a nemzeti megbékélésért.

A pápa vígaszt kért az Ukrajna keleti térségében élő lakosság számára, a humanitárius kezdeményezések bátorítását és a tartós béke megteremtését szorgalmazva. Hasonlóképpen a lakosság segítését sürgette a megosztottság, társadalmi igazságtalanság és visszaélések uralta Venezuelában és Nicaraguában is.

Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében azt kérte, korunk számos szenvedésével szemben az emberiség ne maradjon rideg és közömbös. A nemzetek vezetőihez fordulva a fegyverkezés leállítását sürgette. A rászorulók, szegények, munkanélküliek, kirekesztettek befogadását szorgalmazta, azokkal együtt, akik "ajtóinkon kopogtatnak kenyeret, menedéket, méltóságuk elismerését keresve".

A beszéd után Ferenc pápa húsvéti Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra. A pápa szavait 70 ezres tömeg hallgatta a Vatikánban.

Hétfőn délben Ferenc pápa a Mennyek királynője (Regina coeli) imát mond a Szent Péter téren.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.