Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 26. 14:41, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Kellemes üvöltés – Aston Martin Rapide S

Kellemes üvöltés – Aston Martin Rapide S

Az Aston Martin teljesen nem feledkezik bele 100. évfordulójának ünneplésébe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a márciusi Genfi Autószalonon egy újabb modellfrissítésről rántják le a leplet: a Rapide S még több izgalomról gondoskodik négy fő számára.

A meglehetősen szűk belső térrel, ám annál kecsesebb vonalakkal rendelkező Aston Martin Rapide a nagyobb luxus és a tekintélyesebb erő jegyében újul meg. Az S utónevet kapó verzió ugyanis ráncfelvarrásnak tekinthető – a márciusi Genfi Autószalonon debütáló újdonság világszerte a több mint három éve piacon lévő modellt váltja.

Leginkább csak rendszámtábla nélkül szembeötlő az orr megújulása
Leginkább csak rendszámtábla nélkül szembeötlő az orr megújulása

A megkülönböztetés nem lesz nehéz, ugyanis a Rapide S tekintélyesebb orrkiképzése fokozott sportosságot sugall, miközben a far élei is nagyobb hangsúlyt kaptak. Miközben a két modellt egymás mellé állítva egyértelmű különbségeket fedezhetünk el, a típus hű maradt ahhoz a formanyelvhez, amelyet közel két évtizede a DB7 honosított meg a márkánál, olyan grandiózus ősök vonalát továbbgondolva, mint a James Bond filmekben továbbra is sztárként tündöklő DB5.

A legtöbb újdonságot mégis a lemezek alatt, pontosabban a motortérben találjuk, ahová a versenypályáról érkező fejlesztéseket tartalmazó AM11-es kódjelű V12-es erőforrás költözött. A szívó, hatliteres motor 81 lóerővel lett erősebb, ennek köszönhetően 6750 fordulat/percnél 558 lóerős maximális teljesítménnyel gazdálkodhatunk. Ehhez jön a hússzal 620 Newtonméterre hízott csúcsnyomaték, amely bár meglehetősen magasan, 5000-es fordulaton jelentkezik, ám az előző verzióhoz képest így is átlagosan 40 Newtonméterrel több áll rendelkezésre az alapjárati fordulatszámtól egészen 4000-ig.

Nagyobb teljesítmény, fokozott hatékonyság
Nagyobb teljesítmény, fokozott hatékonyság

Az izgalmasabb motor pedig egyértelmű előnyöket hoz: a 0–100-as sprint három tizedet javult, így a Rapide S álló helyzetből 4,9 szekundum alatt képes elérni a 100 km/h-t, miközben a végsebesség 306 km/h-ra növekszik. Ahogy azt a mai fejlesztéseknél megszokhattuk, a teljesítmény és a fogyasztás között ellentétes kapcsolatot fedezhetünk fel: a 17 százalékkal nagyobb izmok ellenére hét százalékkal mérséklődött a Rapide S étvágya. A hatfokozatú automataváltó ügyesebb hangolása révén a gyári adatok szerint 13,9 l/100 km-es vegyes fogyasztásra számíthatunk.

Ha már hangolás: bizony a sportosság sem szenved csorbát, sőt, a fejlesztések középpontjában éppen ennek fokozása állt. Ez érthető is, hiszen a Rapide igazi ütőkártyája mindig is az volt, hogy a konkurensekkel ellentétben ő továbbra is egy az egyben kétajtós testvérei menetdinamikáját és vezethetőségét nyújtotta, csak éppen az élményt négy fő számára is elérhetővé tette.

A 19 mm-rel alacsonyabban elhelyezett motor az alacsonyabb súlypontról gondoskodik, az immár negyedik generációjába lépő adaptív lengéscsillapítási rendszer pedig élénkebb reakciókat tesz lehetővé a kényelem csökkentése nélkül. A végeredmény a gyári nyilatkozatok szerint sokkal élénkebb befordulási hajlam lett – pedig ezen a téren eddig sem állt éppen kellemetlen társ hírében az Aston Martin négyajtós kupéja. Apró adalék, hogy az eltérő orrkiképzés miatt kimagasló szinten áll a típus gyalogosvédelme.

Változatlan hangulat, kellemesebb hangaláfestéssel
Változatlan hangulat, kellemesebb hangaláfestéssel

Egy ilyen kaliberű modellnél a belső kialakítása is rendkívüli fontossággal bír. A frissítés ide csak apróbb módosításokkal koncentrál: új betéteket és színeket kérhetünk a kézzel készült, üvegbe ágyazott gombokat is tartalmazó beltérbe. A szem kényeztetésére eddig sem lehetett panasz, ám a tulajdonosi visszajelzéseknek megfelelően a fület ért „sértéseket” is csitították: a Rapide S szigetelését úgy hangolták át, hogy sokkal kellemesebb frekvenciájú zajok jussanak el a bent ülőkhöz. Ennek hatására változatlan hangszínen lehet élvezni a V12-es szólamait, miközben mégis kellemesebbnek, kevésbé fárasztónak érezzük majd az atmoszférát.

A Rapide S az Aston Martin világszerte létező 146 kereskedésében már februártól megrendelhető, a nagyközönség előtt viszont csak a Genfi Autószalonon, márciusban debütál. Az első példányok egy hónapra rá érkeznek meg leendő tulajdonosaikhoz, akiknek legkevesebb mintegy 55millió forintot kell érte az asztalra tenniük.

Címkék: Úton, autó, luxusautó, martin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.