Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 05. 09:00, szerda | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Képesek kiszagolni a kutyák a sárgasárkány-kórt

Képesek kiszagolni a kutyák a sárgasárkány-kórt

Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárgasárkány-kórt (huanglongbing, HLB) a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák

- derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált új tanulmányból. A citrusfélék termesztőinek egyetlen reménye, hogy a már fertőzött fák mielőbbi kiiktatásával sikerül megakadályozni a betegség terjedését - írja az EurekAlert tudományos hírportál.

A kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a fertőzött fák már hónapokkal, vagy akár évekkel azelőtt tovább tudják adni a betegséget, hogy annak szemmel látható tünetei megjelennének rajtuk.

Az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) szakembere, Timothy R. Gottwald rájött, hogy bizonyos kutyafajtákat be lehet tanítani a betegséget okozó baktérium, a candidatus liberibacter asiaticus kiszagolására, és az állatok több mint 99 százalékos pontossággal képesek jelezni a mikroorganizmus jelenlétét.

Gottwald szerint a kutyák már a megfertőződést követő két héten belül képesek azonosítani a beteg fákat, jócskán túlszárnyalva a sárgasárkány-kór kiszűrésére az amerikai mezőgazdasági minisztérium által jelenleg jóváhagyott egyetlen módszer hatékonyságát.

A program keretében eddig európai tenyésztőktől származó 19 keresőkutyát képeztek ki a szakemberek.

Címkék: betegség, kór, kutya, szaglás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.