Városlista
2020. szeptember 19, szombat - Vilhelmina

Hírek

2020. Augusztus 10. 11:39, hétfő | PR

Keress állást Sopronban, vagy menj Ausztriába? Segítünk dönteni!

Keress állást Sopronban, vagy menj Ausztriába? Segítünk dönteni!

Az ország nyugati felén, elsősorban a határ mentén élők számára dilemma lehet, hogy vállaljanak állást Sopronban vagy inkább a határ másik felén próbálkozzanak. Íme néhány érv, ami segíthet dönteni.

Az osztrák határ mentén élők különleges helyzetben vannak. Néhány lépésre vannak a sokak által áhított nyugati világtól, de nehéz eldönteni, hogy itthon maradjanak, vagy menjenek. Számukra több lehetőség is nyitott. Ha még nem döntötted el, hogy állást keresel Sopronban, vagy kiköltözöl, esetleg ingázol, összeszedtünk néhány gondolatot, ami segíthet mérlegelni a pro és kontra érveket.

Itthon

Sopronban nyüzsgő az élet, fiatalos város, sok külföldivel. Munkát találni nem túl nehéz, de a legtöbb állás fizikai jellegű vagy a vendéglátáshoz és az idegenforgalomhoz kapcsolódik. Olyan munkák, mint például a nagy szolgáltatóközpontok, amik Budapesten felszippantják a fiatal, nyelveket beszélő diplomásokat, sem Sopronban, sem a környékén nincsenek.

A határ közelsége miatt az albérlet árak jóval magasabbak a hazai átlag áraknál, ezért a pályakezdő fiataloknak elsősorban közös albérletekben van lakhatási lehetőség.

Ingázás

A második lehetőséged az ingázás, ami sok kérdést felvet. Vendéglátóipari munkák vállalásakor nem érdemes ingázni, hiszen sokszor van olyan váratlan túlóra, ami akár lehetetlenné tudja tenni, hogy hazaérj. A határtól való távolságtól függően akár napi 3-5 órát is úton töltesz, ami családosoknál nagy terhet rak az itthon maradottak vállára. Ugyanakkor más pozíciókban is érdemes megfontolni a helyi lakásbérletet, ha már külföldön dolgozol.

Ingázásnál figyelembe kell venni a kényelmetlenségek mellett a költségeket is, mivel a folyamatos ingázás igen költséges is lehet, valamint az is, hogy a lehetséges késések miatt soha nem tudhatod, hogy beérsz-e időre a munkahelyedre.

Odakint

Nyelvtudás nélkül nem lehet komolyabb állást vállalni Ausztriában, így a német az alapkritérium, de a magyarokat szívesen alkalmazzák szinte bármilyen munkakörben. A legtöbb magyar még mindig a vendéglátásban és egészségügyben dolgozik. Ezekhez a munkakörökhöz sokszor térítésmentesen vagy kedvezményes áron biztosítanak szállást, ezért érdemes mérlegre rakni a plusz megélhetési költségeket és az ingázással töltött időt is, mikor eldöntjük, hogy inkább hetente találkozunk csak a családdal, vagy még ritkábban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.

2020. Augusztus 10. 11:12, hétfő | PR

Hogyan válassz nyomtató boltot?

Egy nyomtatóvásárlás előtt alaposan tájékozódni kell, mert hosszú távú kapcsolatra rendezkedsz be a nyomtató bolttal. Szükségetek lehet és lesz még egymásra a jövőben, ezért nem csak nyomtatót, de boltot is választasz.

2020. Augusztus 10. 10:55, hétfő | PR

Miért jobb szinkronnal nézni egy filmet?

A legtöbb külföldi film angol nyelvű, még azok is, amik nem angol nyelvű országok termékei. Túl azon, hogy nem mindenki tud angolul, van egy igen praktikus és mélyebb oka is, hogy jobb a szinkronizált film.