Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Június 26. 13:52, péntek | Helyi

Kertvárosi lakótelep szociális célú városrehabilitációja projektzáró

Kertvárosi lakótelep szociális célú városrehabilitációja projektzáró

Véget ért a Kertvárosi lakótelep szociális célú városrehabilitációját célzó beruházás Tatabányán.

A projekt pályázati támogatással - KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0001 – 1,2 milliárd forintból valósult meg, a Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata által kidolgozott két éves program alapján.

A záró rendezvényen Schmidt Csaba Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere előadásában fotókon keresztül mutatta be a projekt elemeit és azok megvalósulását. A városvezető fontosnak tartotta elmondani: a Kertváros szociális városrehabilitációja során olyan szociális programot hajtottunk végre, mely az itt élők életének, mindennapjainak segítésére koncentrált. A beruházás keretében több mint négyszáz lakás teljes energetikai felújítását valósítottuk meg, és emellett olyan szociális programokon vehettek részt az itt élők, melyek a lakóközösségnek segítséget nyújtott a munkaerő-piacra való visszatérésben, a mindennapi életben. A program egyik kiemelkedő elemeként megvalósult máltai típusú játszóteret közel egy éve már birtokba vehették a gyerekek, aminek köszönhetően az európai szabványoknak megfelelő környezetben, szociális szakemberek felügyelete mellett tölthetik szabadidejüket – hangsúlyozta Schmidt Csaba.
Bencsik János országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt keretén belül megvalósuló épületenergetikai programban nem csak az épületek használati értéke növekedett, hanem az üzemeltetési költségek is mintegy felére csökkennek. Az előirányzott energia megtakarítás jelentős üvegházgáz-kibocsátás csökkenéssel is együtt jár, így a beruházásnak éghajlatvédelmi jelentősége is van.
A záró rendezvényen Holcinger László, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgató helyettese is részt vett, aki elismerően nyilatkozott a végrehajtott feladatokról.
Pataki Zoltánné, a városrész önkormányzati képviselője hatalmas lehetőségként élte meg a beruházásokat és programokat Kertvárosban, de legnagyobb előnyét a közösségi terek kialakításában látja, aminek köszönhetően igazi közösségi élet alakulhatott ki az elmúlt másfél évben és terveik szerint ez folytatódni fog.
A projekt egyik elsőként megvalósuló elemeként a Tatabánya Járási Egyesített Szociális Intézmények Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Szent György úti helyiségét felújították, ahol megújult környezetben és kibővített szolgáltatásokkal várják a lakosságot a projekt lezárását követően is. Az intézmény a jövőben is segítséget nyújt minden korosztály számára és az adósságkezelési szolgáltatás is elérhető marad a helyszínen.
A projekt során a Kertvárosi lakótelep 22 társasházának rekonstrukciója során, 455 lakást érintett az az energetikai felújítás, amely magába foglalta az épületek tető-, homlokzat-, födémfelújítását, hő- és vízszigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a lépcsőházi bejáratok felújítását, akadálymentesítését, valamint a fűtésrendszer korszerűsítését is. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően komoly rezsi megtakarítás érhető el az itt élők körében.
A program kiemelkedő elemeként megépült Máltai típusú játszóteret tavaly nyáron adták át, és azóta a környék kisgyermekei számára számtalan lehetőség nyílt a szabadidejük hasznos eltöltésére, szociális szakemberek felügyelete mellett. A játszótér kialakítása közel 145 millió forint támogatás segítségével valósul meg.
A lakótelepen működő Lila Óvodában a 2014/15-ös oktatási évben már az új nyílászárókkal, tető és homlokzati szigeteléssel ellátott épületben zajlott a kisgyermekek nevelése. Az épület bejáratának akadálymentesítésén túl, egy akadálymentes mellékhelyiséget is kialakítottak.
A projekt célterületén élők számára a tömegközlekedést és a közvilágítást is fejlesztették.
A Petőfi utcában új buszmegállót építettek és emellett korszerű, energiatakarékos közvilágítást építettek fejlesztve ezzel a környék infrastruktúráját, melynek révén javul a köz- és közlekedésbiztonság.
Az európai uniós támogatásból megvalósuló „Kertvárosi lakótelep szociális célú városrehabilitációja” eredményeként az itt élők életkörülményei jelentősen javultak, a fizikai környezet megújult, és ez magával hozta a társadalmi kohézió erősítését, valamint a meglévő szociális problémák enyhülését is.

A projektről a www.kertvarosltpmegujul.hu oldalon részletesebben is tájékozódhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya