Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 06. 11:25, szerda | Helyi

Készüljünk, újra támad!

Készüljünk, újra támad!

Komárom-Esztergom Megyében a 2013/2014. évi influenza szezonban az előző évekhez hasonlóan 39000 db. térítésmentes influenza elleni védőoltás beadására van lehetőség.

Súlyos betegség kockázatának kitett felnőtt beteg körében, valamint 150 adag rizikócsoportba tartozó gyermekek számára adható oltóanyag áll rendelkezésre. A megyében felhasználható készlet az alábbiak szerint került elosztásra:
Tatabányai Járási Intézetben: 18900, Esztergomi Járási Intézetben: 12500, Komáromi Járási Intézetben: 7200 db Fluval AB védőoltás beadására van lehetőség. A Megyei Intézet az idei szezonban is biztósít védőoltást a BM dolgozói részére, mondta el Hollósiné Dr. Szentesi Zsuzsanna megyei tisztifőorvos a sajtótákoztatón.

Fontos teendők az influenza megelőzésével kapcsolatban
A betegség:
Az influenza jellegzetes tünetei a láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság és hidegrázás.
Lappangási ideje 1-4, maximum 7 nap. Szövődmény nélkül, magától gyógyul.
A betegség leggyakrabban az 5-24 éves korosztályban fordul elő.
Ha a fenti tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon. Amennyiben krónikus alapbetegségben szenved, és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Megelőzés érdekében: Kerülje a szoros érintkezést, és tartsa be az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézmosásra, és a köhögés-tüsszentés etikettre.
Köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája-, orra elé!
Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe!
Gyakran mosson kezet meleg szappanos vízzel, használhat alkohol tartalmú kézfertőtlenítőt is!
Kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)!
Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust!
Rendszeresen tisztítsa a gyakran használt tárgyakat (asztal, számítógép- billentyűzet)!
Kerülje a zsúfolt, zárt helyeket!
Zárt terekben gondoskodjon az alapos szellőztetésről!
Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon, tartsa a távolságot másoktól, így megvédheti őket a fertőzéstől!
Egészséges személyek is megbetegedhetnek influenzában, és szövődmények is előfordulhatnak bármely korosztályban. A várandós kismamák és a krónikus alapbetegségben szenvedők (például tüdőbetegeket, asztmásokat, nagymértékben elhízott személyeket, cukor-, és szívbetegeket) között a fertőzés súlyosabban zajlik, az alapbetegség is fellángolhat, vagy rosszabbodhat. Ezért az előző szezonhoz hasonlóan, egészségünk megóvása érdekében idén is ajánlott minden korosztály számára a védőoltás beadatása.

2012/2013. évi influenza szezonban a térítésmentes védőoltások felhasználása az alábbiak szerint alakult:

A 2012/2013. évi influenza szezonban a megyénkben rendelkezésre álló 39000 adag Fluval AB oltóanyagból 35601 (91,2 %) személy részesült influenza elleni védőoltásban az előző évi 33448 fővel szemben. A 150 adag 3 éven aluli kockázati csoportba tartozó gyermek térítésmentes influenza elleni védőoltásából 140 (93,3 %) gyermek részesült védőoltásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya