Városlista
2019. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2018. Június 10. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: tatabánya

Kezdődik a Tulipános Ház felújítása

Kezdődik a Tulipános Ház felújítása

Az egykori tiszti kaszinó felújításának kivitelezési szerződését a szomszédos Jászai Mari Színházban írta alá Schmidt Csaba polgármester és Erdei Zoltán József, az EB Hungary Invest Kft. ügyvezetője Bencsik János országgyűlési képviselő jelenlétében.

Az 1924-ben átadott Tulipános Ház Tatabánya bányászati múltjának egyik legfontosabb emléke, korának jellegzetes alkotása, ennek ellenére a tatabányaiak többségének sohasem adatott meg, hogy belülről láthassa. Felújítása után azonban szélesre tárja kapuit a nagyközönség előtt.

A beruházás Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának eredményes pályázata révén a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az Európai Unió és a magyar állam több mint 1,4 milliárd forintos támogatásával valósul meg.

A magyaros szecessziós stílusban épült, de barokkos és klasszicizáló stíluselemeket is magán hordó patinás épület a projektnek köszönhetően újra a régi fényében tündökölhet, a tervek szerint már 2019 nyarától. A közbeszerzési eljárás lezárult, a kivitelezési szerződést aláírták, így az EB Hungary Invest Kft. a tervezési és előkészítési időszak lezárultával, 2018 augusztásában megkezdheti a bontási, majd az építési munkálatokat.

A kezdetben a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. főtisztviselőinek szórakozási és kulturális lehetőséget nyújtó egykori tiszti kaszinó a felújítás után rendezvényközpontként működik tovább; esküvőknek, báloknak, konferenciáknak exkluzív helyszínt biztosító díszteremmel, étteremmel, melynek teraszáról pompás kilátás nyílik majd a közeli Május 1. park szökőkútjára.

A tervek szerint a földszinten kap helyet az eredeti kaszinó funkciót felidézni hivatottak „zeneszalon” és „játékszoba”, továbbá lesznek olyan helyiségek, melyeket az aktuális igényekhez igazodva lehet majd hasznosítani. Ilyenek például a klubrendezvények, tematikus estek, zenei programok, konferenciák.


A bányászhagyományok megőrzése érdekében eredeti formájában, Toroczkai Wigand Ede tervei alapján újítják fel a Tulipános Házat.

Az alagsorban interaktív játszóházat és ahhoz szervesen kapcsolódva országosan egyedülálló, audiovizuális, három dimenziós, a bányászat történetét megismertető interaktív bemutatót alakítanak ki. Itt kap helyet az a nagyméretű terepasztal is, amely a tatabányai bányászat fontosabb objektumait (aknák, üzemek, gyárak, csillepályák) mutatja be működő modelleken keresztül. Mindezzel elsősorban a fiatalabb generáció érdeklődését kívánja az önkormányzat felkelteni, illetve a város történetére és általában a bányászatra vonatkozó ismereteiket gyarapítani.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 14:46, szerda | Helyi

TVSE csapata 3. lett a Cápa Országos Bajnokságon!

Az elmúlt héten rendezték az egyik legnépesebb korosztály Országos Bajnokságát Debrecenben,ahol a 11-12 éves fiúk és a 10-11 éves lányok küzdöttek a bajnoki címekért,helyezésekért és pontokért.

2019. Július 14. 00:00, vasárnap | Helyi

Az ország legjobb robotépítőit keresik

2019. Július 13. 00:00, szombat | Helyi

Piaci körkép

Egres, köszméte: Hamupipőke a gyümölcsök között

2019. Július 12. 09:18, péntek | Helyi

28. Nemzetiségi és Sörfesztivál

Ha július második hétvégéje, akkor Nemzetiségi és Sörfesztivál Környén. Idén már a 28.