Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Április 06. 19:24, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Kiegyensúlyozatlan riportokat miatt két csatornát is büntetett a Médiatanács

Kiegyensúlyozatlan riportokat miatt két csatornát is büntetett a Médiatanács

Nem teljesült a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye két országos televízió hírműsorában, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa közlemény közzétételére kötelezi a médiaszolgáltatókat

- tájékoztatta az NMHH csütörtökön az MTI-t.

Az M1 és a TV2 megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, amikor február 18-ai híradós összeállításaikban nem törekedtek a budaörsi önkormányzat álláspontjának megjelenítésére a város egészségügyi központjával kapcsolatos riportjaikban - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, az önkormányzat a riportok megjelenése után mindkét médiaszolgáltatónál kifogásolta, hogy "a helyi Fidesz járóbeteg-szakellátás üzemeltetésével kapcsolatos, a város egészségháza előtt tartott sajtótájékoztatójáról olyan összeállítások készültek, amelyekben kísérletet sem tettek arra, hogy a megvádolt városvezetést megszólaltassák".

A városvezetés a médiatörvényben leírtaknak megfelelően három napon belül kérelmezte a csatornáknál álláspontjuk közzétételét, amit az M1 nem teljesített, a TV2 pedig a törvényben meghatározott kétnapos határidőt követő napon tett csak eleget a kérésnek. Ezt követően az önkormányzat képviselői az NMHH-hoz fordultak beadványukkal.

A rendelkezésére álló adatok, a kérelmek, a médiaszolgáltatók nyilatkozatai és a riportok alapján a hatóság részletes vizsgálatot folytatott le, amely alapján a médiatanács megállapította, hogy a műsorszámok nem teljesítették a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét.

Közölték, a testület kötelezte a médiaszolgáltatókat magának a döntésnek vagy a döntésben megfogalmazott, a jogsértés jellemzőiről szóló közleménynek a döntés kézhezvételétől számított öt napon belüli közzétételére, valamint az M1 Híradóját arra is, hogy alternatívaként 15 napon belül adjon lehetőséget a kérelmezőknek az általuk kifogásolt, hiányzó álláspontjuk megjelenítésére.

A törvény szerint a médiatanács, illetve a hatóság csak kérelemre folytat kiegyensúlyozottsági eljárást, hivatalból nem indíthat vizsgálatot - emlékeztettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.