Városlista
2019. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2011. December 07. 07:50, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Kinyomtatták az internetet

Kinyomtatták az internetet

Kinyomtatjuk az internetet – állt a lapbemutató meghívójában, és milyen igaz.

Egyre több példát látni arra, hogy megfordul a haladási irány: ami a neten népszerű tartalom (lásd például a Lángoló Gitárokat), később papírköntöst ölthet, és az írott szót ismét a nyomdafesték bukéja lengi körül.

Ez történt most a Könyvesbloggal is, ami némileg kalandos körülmények között alakult át ingyenesen terjesztett szórakoztató és minőségi irodalmi magazinná. A bemutatkozó decemberi szám már megtalálható a különféle kulturális intézményekben, artmozikban, kávézókban, szórakozóhelyeken.

Kalandos körülmények: egész érdekes forgatókönyvet produkált az élet a Könyvesblog átalakulása köré. A blog komoly visszhangot váltott ki elindulásakor, még egy botrányízű vita is fűszerezte tevékenységének ezt a pár évvel ezelőtti, felívelő szakaszát, ami a magyarországi kritika működése és a különféle személyes összefonódási vádak kapcsán mérgesedett el. Az utóbbi időkben viszont feltűnően csökkent a munkatársak lelkesedése, és a népszerű irodalmi blog jól láthatóan döglődni kezdett. Ekkor lépett a képbe Szalai Balázs – ma többek között a magazin lapgazdája –, aki a könyvesblogos belső levelezés nekrológízű sorait olvasva azon kezdett agyalni, hogyan lehetne átmenteni azt a szellemi potenciált, ami a Könyvesblogban felhalmozódott.

Vált a kép. Mindeközben a Professional Publishing Hungary Kft. berkein belül is nagyban ment az ötletelés, miként is adjanak ki egy jó kis „lakossági lapot”. A kiadó eddig ugyanis főként szakmai lapok kiadásával foglalkozott – orvosi magazinoktól kezdve a turisztikai kiadványokon át egészen a reklámipar meghatározó lapjáig, a Kreatívig. A két szándék most találkozott, aminek kézzelfogható bizonyítéka a frissen megjelent Könyves.

Mindezt a magazin múlt hét pénteki bemutatóján osztotta meg a közönséggel a kiadó részéről Vándor Ágnes, valamint a lap főszerkesztője, Valuska László és Szekeres Dóra vezető szerkesztő. A Doboz névre hallgató szórakozóhelyen lezajlott eseményen az egybegyűltek a szerkesztők sztorizása után ízelítőt kaphattak a „lap szellemiségéből” is: az est megkoronázásaként két zabolátlan szájú rímkergető slammelt – vagyis szövegelt rímbe szedve mindenféle témákról. Egyikük (Indiana) a magazin tartalomjegyzékét felhasználva űzött szómágiát, fellépőtársa (Kámfor) pedig többek között a Felvilágosodás (nem tévedés: Rousseau, Voltaire és társaik a házban!) eszmetörténetileg is megalapozott összegzését énekbeszélte el.

Szóval aki azt várja ezek után, hogy könnyed hangvételű, friss szemléletű, ugyanakkor színvonalasan megírt és informatív cikkeket talál a lapban, az nem téved. Valuskáék jó érzékkel elegyítik az információkkal bőven megpakolt rövid, de lényegre törő cikkeket az olyan, irodalmi lapokban nem megszokott ötletekkel, mint például Parti Nagy Lajos munkaasztalának „infografikája”. Az első szám rogyásig van érdekes és naprakész témákkal: bőséges elemzés a Millenium-sorozat hátteréről, velős portré az idei Nobel-díjasról éppúgy található benne, mint átfogó elemzés a Kindle e-könyv olvasóról, vagy a celeb-könyvek jelenségéről. Mindehhez kiváló dizájn társul, úgyhogy – az elsőre még méltányolható elírásokkal együtt is – érthető, miért jó érzés időnként „kinyomtatni az internetet”.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 18:06, szerda | Belföld

Hat-hétszáz hajót várnak az idei Kékszalagra

Az előnevezések alapján hat-hétszáz hajót várnak a csütörtökön rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjra – közölték a verseny szervezői szerdán Balatonfüreden.

2019. Július 17. 16:05, szerda | Belföld

Még tart a június végi vihar okozta károk felszámolása

Még mindig tart Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bizonyos részein a június végi vihar okozta károk felszámolása – hangzott el szerdán az M1-en.

2019. Július 17. 11:54, szerda | Belföld

Most a gázolaj drágul

A Mol 2 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a benzin ára viszont nem változik - értesült az MTI piaci forrásokból szerdán.

2019. Július 17. 10:53, szerda | Belföld

Több mint negyven fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte