Városlista
2020. július 2, csütörtök - Ottó

Hírek

2011. December 07. 07:50, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Kinyomtatták az internetet

Kinyomtatták az internetet

Kinyomtatjuk az internetet – állt a lapbemutató meghívójában, és milyen igaz.

Egyre több példát látni arra, hogy megfordul a haladási irány: ami a neten népszerű tartalom (lásd például a Lángoló Gitárokat), később papírköntöst ölthet, és az írott szót ismét a nyomdafesték bukéja lengi körül.

Ez történt most a Könyvesbloggal is, ami némileg kalandos körülmények között alakult át ingyenesen terjesztett szórakoztató és minőségi irodalmi magazinná. A bemutatkozó decemberi szám már megtalálható a különféle kulturális intézményekben, artmozikban, kávézókban, szórakozóhelyeken.

Kalandos körülmények: egész érdekes forgatókönyvet produkált az élet a Könyvesblog átalakulása köré. A blog komoly visszhangot váltott ki elindulásakor, még egy botrányízű vita is fűszerezte tevékenységének ezt a pár évvel ezelőtti, felívelő szakaszát, ami a magyarországi kritika működése és a különféle személyes összefonódási vádak kapcsán mérgesedett el. Az utóbbi időkben viszont feltűnően csökkent a munkatársak lelkesedése, és a népszerű irodalmi blog jól láthatóan döglődni kezdett. Ekkor lépett a képbe Szalai Balázs – ma többek között a magazin lapgazdája –, aki a könyvesblogos belső levelezés nekrológízű sorait olvasva azon kezdett agyalni, hogyan lehetne átmenteni azt a szellemi potenciált, ami a Könyvesblogban felhalmozódott.

Vált a kép. Mindeközben a Professional Publishing Hungary Kft. berkein belül is nagyban ment az ötletelés, miként is adjanak ki egy jó kis „lakossági lapot”. A kiadó eddig ugyanis főként szakmai lapok kiadásával foglalkozott – orvosi magazinoktól kezdve a turisztikai kiadványokon át egészen a reklámipar meghatározó lapjáig, a Kreatívig. A két szándék most találkozott, aminek kézzelfogható bizonyítéka a frissen megjelent Könyves.

Mindezt a magazin múlt hét pénteki bemutatóján osztotta meg a közönséggel a kiadó részéről Vándor Ágnes, valamint a lap főszerkesztője, Valuska László és Szekeres Dóra vezető szerkesztő. A Doboz névre hallgató szórakozóhelyen lezajlott eseményen az egybegyűltek a szerkesztők sztorizása után ízelítőt kaphattak a „lap szellemiségéből” is: az est megkoronázásaként két zabolátlan szájú rímkergető slammelt – vagyis szövegelt rímbe szedve mindenféle témákról. Egyikük (Indiana) a magazin tartalomjegyzékét felhasználva űzött szómágiát, fellépőtársa (Kámfor) pedig többek között a Felvilágosodás (nem tévedés: Rousseau, Voltaire és társaik a házban!) eszmetörténetileg is megalapozott összegzését énekbeszélte el.

Szóval aki azt várja ezek után, hogy könnyed hangvételű, friss szemléletű, ugyanakkor színvonalasan megírt és informatív cikkeket talál a lapban, az nem téved. Valuskáék jó érzékkel elegyítik az információkkal bőven megpakolt rövid, de lényegre törő cikkeket az olyan, irodalmi lapokban nem megszokott ötletekkel, mint például Parti Nagy Lajos munkaasztalának „infografikája”. Az első szám rogyásig van érdekes és naprakész témákkal: bőséges elemzés a Millenium-sorozat hátteréről, velős portré az idei Nobel-díjasról éppúgy található benne, mint átfogó elemzés a Kindle e-könyv olvasóról, vagy a celeb-könyvek jelenségéről. Mindehhez kiváló dizájn társul, úgyhogy – az elsőre még méltányolható elírásokkal együtt is – érthető, miért jó érzés időnként „kinyomtatni az internetet”.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 02. 18:17, csütörtök | Belföld

Végső búcsút vettek Kárpáti Györgytől

A Farkasréti temetőben csütörtökön utolsó útjára kísérték Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját, aki június 17-én, életének 85. évében hunyt el.

2020. Július 02. 18:05, csütörtök | Belföld

Elindult a nemzetközi vonatjegyek online értékesítése

Elindult a nemzetközi vonatjegyek online értékesítése, az első úti cél Ausztria - közölte a MÁV csütörtökön a vállalat honlapján.

2020. Július 02. 16:02, csütörtök | Belföld

Megtalálták a 2006-ban meggyilkolt szentesi nő holttestét

Megtalálták és azonosították a 2006-ban eltűnt, emberölés áldozatává vált szentesi nő holttestét - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön a rendőrség honlapján.

2020. Július 02. 15:01, csütörtök | Belföld

Hétvégétől már szombat délután megkezdődik a kamionstop

A nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozásának időtartama júliusban és augusztusban meghosszabbodik, a kamionok szombaton 22 óra helyett már szombaton 15 órától nem közlekedhetnek a hazai utakon