Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Szeptember 25. 13:59, szerda | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI

Kisorsolták az idei Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét

Kisorsolták az idei Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét

Kisorsolták szerdán a 12. Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét Budapesten.

Az október 19-20-i lovas megmérettetésen idén is 72 magyarországi és határon túli település lovasai vesznek rész a fővárosi Hősök terén felállított különleges pályán.

Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség Díjugrató Szakbizottságának elnöke elmondta, hogy idén a Városliget rekonstrukciója miatt tolódott el a megszokotthoz képest csaknem egy hónappal a verseny időpontja. A programsorozat hátterét biztosító ellátást ezúttal a műjégpályán alakítják ki, ehhez viszont szükség van a jelenleg ott lévő tó leeresztésére és a terület előkészítésére - fejtette ki.

A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő huszáralakja emlékének szentelik. Idén Kazinczy Lajos, az 1848-49-es szabadságharc vértanúja előtt tiszteleg a vágta. Kedves Gyula történész elmondása szerint Kazinczy Ferenc 29 éves fia részt vett a pákozdi csatában, majd a szabadságharcban végsőkig harcolva csak az utolsók között tette le a fegyvert. A fiatal honvédot 1849. október 25-én végezték ki Aradon, a 15. aradi vértanúként emlékezik rá a történelem.

Az eseményen a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz nemzetközi futam. A fiatal tehetségek számára újra megrendezik a Kishuszár Vágtát, lesz fogatvágta, hagyományőrző lovas felvonulás, kocsitoló verseny és dámalovaglás. A közönség láthatja többek között a Kassai lovasíjászok és a győri Ördöglovasok bemutatóját is.

A Nemzeti Vágta szombati versenynapja előfutamainak legjobbjai jutnak majd tovább a vasárnapi közép- és elődöntőkbe. A döntő futamot vasárnap este tartják, melyre a középfutamok öt leggyorsabb lovasa jut tovább. Itt már a 2019 leggyorsabb lovasa címért, a győztesnek járó ötmillió forintért, valamint az 1848-as vándorszablyáért futhatnak.


A nemzeti lovas hagyományt felelevenítő rendezvény záró programja a hortobágyi méneshajtás lesz.

Címkék: , lovas, Nemzeti Vágta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során