Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. December 05. 09:19, péntek | Helyi

Kitüntetések Szent Borbála napján

Kitüntetések Szent Borbála napján

Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napján, városunk e jeles ünnepén a Jászai Mari Színház, Népházban adták át Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának legmagasabb kitüntetéseit, a Szabó Ignác díjat, az Ezüst Turul Díjat és a Tatabánya Díszpolgára címet. A város új kitüntetettjei, Hamar László lelkész, Boros Ilona, a díjazott Népház Show Formációs Tánc Egyesület vezetője és Salamon Hugó, A Vértes Agorájának szakmai vezetője Schmidt Csaba polgármestertől vehették át a díjakat, aki ünnepi beszédében példaértékűnek és követendőnek nevezte munkájukat és a különböző szakterületeken elért eredményeiket.

A díjak átadása között a közönség Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarának előadásában Erkel Ferenc ünnepi nyitányából hallhatott részletet, de felcsendült a Hunyadi László című opera Palotása és Johannes Brahms V. magyar tánca is. A műsort a Rozmaringos Bányász Egylet tagjai zárták, és az egybegyűltekkel közösen elénekelték a Bányász Himnuszt. Az ünnepi közgyűléssel azonban nem ért véget a város Szent Borbála napi rendezvénysorozata: a Szent Borbála téren tartott gyertyás megemlékezést a Szent Borbála szobor felavatásának 20. évfordulóján a Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítvány, majd este hat órakor ünnepi szentmise kezdődött az Óvárosi Szent István templomban, ahová autóbusz szállította a megemlékezőket a színház főbejárata elől.

Hamar László - Szabó Ignác díj
Hamar László az Óvárosi Református Egyházközség szolgálatra való meghívására lelkészként került Tatabányára. A gondjaira bízott hívek és a kis közösség hitéleti szerepeinek felvállalása mellett a város nagyobb közösségei részére is vállal szolgálatokat. Az egyházközségi lelki gondozás mellett ellátja a Szent Borbála Kórház kórházlelkészi szolgálatát. Heti rendszerességgel látogatja és biztatja a kórház betegeit. A kórház keretein belül jelentős munkát vállal az intézmény Mentálhigiénés Központjának, a Megyei Drogambulanciának a munkájában, elsősorban a kábítószer fogyasztás miatt eljárás alá vont emberek, fiatalok megelőző, elterelő csoportos foglalkozásainak vezetésében, de a pszichiáter, addiktológus szakorvos kérésére egyéni readaptációs betegvezetéseket is vállal. Az egyéni problémák iránt tanúsított empátiája alapján a kórházi, szakrendelői kereteken túl, a betegek otthonában is ellátja ezt a feladatot és a konzultációk során fontos észrevételekkel segíti a szakorvosi munkát, a betegek gyógyulását. Lelkésztársával együtt elindította a Kodály téri Csellengők Klubbot, ahol olyan fiatalokkal keres kapcsolatot, akik az otthonukkal szemben az utcát részesítik előnyben. Odaadó munkájával, kiemelkedő szociális érzékenységével méltán vívta ki a képviselőtestület elismerését, melynek eredményeként Tatabánya Megyei Jogú Város Szabó Ignác díjjal jutalmazta Hamar Lászlót.

Népház Show Formációs Tánc Egyesület - Ezüst Turul Díj
A Népház Show Formációs Tánc Egyesület elődjét Boros Ilona, az együttes vezetője 1989-ben, 25 évvel ezelőtt azzal a céllal alapította, hogy az akkor Magyarországon megjelenő aerobik kultúrát népszerűsítse. Az együttes repertoárja folyamatosan bővült az évek során, egyre több koreográfiát készítettek először az aerobik elemeire épülve majd később a formációs tánc irányába mentek. A Jászai Mari Színház, Népházban helyet kapó tánccsoport már utánpótlás neveléssel is elkezdett foglalkozni, így jelenleg hat csoportban 120 óvodás és kisiskolás korú gyermeket oktatnak a művészeti vezető munkáját segítve a táncegyüttes vezető táncosaiból verbuválódott táncoktatók: Hámori Andrea, Mórotz Ivett, Császár Adrienn és Hámori Zsuzsanna. Az utánpótlás, a junior valamint a gyermekcsoport jelenleg 70 fős, akik koreográfiáját táncpedagógusok, táncasszisztensek tanítják be: Bihary Petra, Csutha Viktória, Laczó Georgina, Laczó Szabina, Lugosi Katalin, Nyvelt Kitti, Pleier Erik, Szalczinger Georgina és Tarnóczi Zsolt. A táncegyüttes koreográfiáját többek között Zhanno Kozlrnko, Lengyel Szabolcs, Takács Péter és Majoros Angéla készítették és tanították be. A koreográfiák az elmúlt években egyre színesedtek magyar, ír, orosz, görög táncok és musical betétdalok is szerepet kaptak a repertoárukban. A táncegyüttes az elmúlt 25 évben több európai országban mutatkozott be sikerrel, német, francia, lengyel, portugál és skót színpadokat hódítottak meg. Az együttest és Boros Ilona vezetőt számtalan díjjal jutalmazták már az elmúlt negyedszázadban: Országos Táncművészeti Fesztivál első helyezés (1998), Tatabánya Kultúrájáért díj (2000), Megyei Príma díj (2010). A Népház Show Formációs Tánc Egyesületet a 25 éves jubileum tiszteletére Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Ezüst Turul díjjal ismerte el.

Salamon Hugó – Tatabánya Díszpolgára
Salamon Hugó az ELTE Bölcsészettudományi Karán népművelés szakon végzett, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola művészeti és szakmenedzser szakán is diplomát szerzett. 1987-ben került A Vértes Agorája jogelődje, a Közművelődés Háza élére igazgatóként. Az intézmény akkor városi és megyei közművelődési intézményként működött, melynek struktúráját átalakította, életet hozva a város és a megye életébe. Az akkori kor szellemiségének hátat fordítva innovatív megoldásokat keresett az intézmény fellendítésére. A Közművelődés Háza országosan is a figyelem középpontjába került mozgalmas kulturális életével. Így 1988-ban elnyerte a Művelődési Minisztérium „leginnovatívabb művelődési intézmények” fődíját. A Közművelődés Házából indult útjára a város színháza, rádiója, újságja, CD-és könyvkiadása, tehetséggondozó táborok, strandok működtetése (Várudvari Játékok, a Tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál elődje). Innen indult útjára a Tatabányai Szentivánéji Karnevál, a Társasági Estély, a Tatabányai Zenei Esték a Kortárs Galéria és még számos színvonalas kulturális program és esemény. 1988-tól 2012-ig szervezetfejlesztő tréner tanácsadóként és projekttanácsadóként komplex fejlesztő programok tervezésére és kivitelezésére is kapott megbízást. 2012-ben létrejött az Agora Nonprofit Kft, amely során Salamon Hugót bízták meg A Vértes Agorája szakmai vezetésével. Az intézmény Tatabánya és a Tatabányai Járás kulturális, közösségépítő, közösségfejlesztő, sport és szabadidős lehetőségeit biztosítja szakértő munkatársak együttműködésével. A Vértes Agorája megnyitása után rövid egy év elteltével ismét felfigyelt az országos kulturális szakma. A Vértes Agorájában az egyetemes és kortárs kultúra értékeinek közvetítése, a helyi alkotók, alkotóműhelyek támogatása, a tehetséggondozás, szórakoztató programok szervezése és a sokrétű információszerzés is helyet kap. Salamon Hugó szakmai és vezetői rátermettségével méltán vívta ki a képviselőtestület elismerését és ítélte oda számára a város legmagasabb kitüntetését, a Tatabánya Díszpolgára címet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya