Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Október 07. 08:59, kedd | Helyi

Konferencia a Megyei Könyvtárban

Konferencia a Megyei Könyvtárban

A megyei könyvtár tudásközponttá fejlesztése városunk egyik legfontosabb kulcsprojektje, mely a „Tatabánya 2020” című településfejlesztési koncepcióban is szerepel

Hangsúlyozta Schmidt Csaba polgármester a XIV. ODR konferencia megnyitóján. – Ahhoz, hogy Tatabánya még versenyképesebbé tudjon válni, és nemzetközi szinten is megállja a helyét, szakképzett munkaerőre van szükség. Ennek eléréséhez az iskolarendszer és a szakképzés fejlesztésén túl szükség van arra is, hogy a megyei könyvtárat valódi tudásközponttá fejlesszük a következő években – hangsúlyozta köszöntőjében a polgármester. Schmidt Csaba hozzátette: a város fejlesztésének kulcsprojektjeként a következő hét évben olyan intézménnyé válhat a könyvtár, amely lehetőséget biztosít az információkhoz való széleskörű hozzáféréshez, képzések rendezéséhez, és segítséget nyújthat a tanulásban is. Néhány éven belül így olyan könyvtárunk lesz, amelyre mind a Tatabányán, mind a megyében élők büszkék lehetnek – fogalmazott a polgármester.

Dr. Cseri Miklós kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte: a könyvtárügy a kulturális politika egyik legfontosabb szegmense. A következő évekre vonatkozóan a kormányzat négy fő stratégiai irányt határozott meg a könyvtárakkal kapcsolatban: a társadalmi szerepvállalás erősítését, a könyvtári rendszer innovatív fejlesztését, a széleskörű elektronikus hozzáférés biztosítását, illetve a könyvtárosok szaktudásának fejlesztését, elismerésük növelését. Mindezekben nagyon fontos szerep jut az Országos Dokumentum-ellátó Rendszernek, ami a kulturális értékekhez való korlátlan hozzáférés egyik kulcsa – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Dr. Voit Páltól, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatójától megtudtuk: az idei évben 14. alkalommal rendezték meg az ODR konferenciát az intézményben. A találkozón a megyei, felsőoktatási és szakkönyvtárak 120 képviselője volt jelen. A konferencián szó volt a Könyvtári Hét programjairól is, melyek október 13-án kezdődnek, és megyénk 46 könyvtárában kínálnak programokat az olvasóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya