Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 04. 14:15, szerda | Belföld
Forrás: STOP / Premier

Konkurenciát kapott az atomerőmű

Konkurenciát kapott az atomerőmű

Alstom. A Franciaországban most bemutatott új szélturbina 100 méter magas, 30 méter mély alapokon áll, annak érdekében, hogy megtartsa a turbina 1.500 tonnás össztömegét.

A lapátok 150 méter átmérőjű kört írnak le, ami közel ötszöröse a budapesti óriáskerék átmérőjének.

Az Alstom által kifejlesztett "világrekorder" szélturbina 6 MW teljesítményű, ami 5.000 háztartás villamos áram igényét elégíti ki. A kifejezetten tengeri használatra kifejlesztett óriás szélturbinából 500 darabot terveznek telepíteni Franciaország partjai mellé egy nagyszabású állami projekt részeként.

A francia kormány 2011 júliusában hirdetett pályázatot, egy 3 GW összteljesítményű tengeri szélturbina park építésére. A világ legnagyobb turbinalapátjaival rendelkező Haliade 150 elnevezésű szélturbinát erre a pályázatra fejlesztette az Alstom. Az óriás szélerőművet a franciaországi Le Carnet városában tesztelik a vállalat szakemberei. A tesztek lezárást követően a 2. turbinát 2012 őszén a belga partok közelében már a tengerre telepítik. Ezt 500 darab gigantikus turbina követi majd a tervek szerint.

Premier / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről