Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. December 02. 09:06, kedd | Helyi

Környén is kigyúltak az ünnep fényei

Környén is kigyúltak az ünnep fényei

Több évtizedes hagyomány Környén, hogy az Adventi koszorú első izzójának bekapcsolásával egy időben gyúlnak ki az ünnepi fények

Így történt ez vasárnap is, amikor a falu lakói közösen kezdték meg a felkészülést a szeretet ünnepére a kato­li­kus temp­lom­ban, majd a Vackor Óvoda és Bölcsőde előtti téren.

Szakálné Gaál Monika és Áncsák Lilla előadásában, a karzatról csendült fel vasárnap 16 órakor a Csendes éj a zsúfolásig megtelt környei katolikus templomban, ahol elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte a jelenlévőket.
Az Advent jelentése: várakozás. Várakozás a béke, a szeretet, a család meghitt ünnepére, a karácsonyra. Ebben a várakozásban, az ünnepre való készülődésben és rohanásban, a karácsonyi fények és dallamok kavalkádjában szükségünk van arra, hogy a lelkünkbe is béke, szeretet, meghittség költözzön. Az Adventi koszorú gyertyái mutassanak nekünk utat egymás felé, a szeretet felé, a békesség felé, a sebzett lelkek felé – fogalmazott, majd Bedy Sándor plébános üzenetét tolmácsolta: az emberben a legmélyebb, legalapvetőbb vágy a boldogság után van. Anyagi, érzéki dolgok elbódítják, de nem elégítik ki ezt a vágyat. A léleknek Isten országává kell lennie. Vágyakozzunk a teljes élet után: ez az adventi vágy!
Minden ünnep elválaszthatatlan része a felkészülés, e nélkül nem tudunk méltó módon ünnepelni, örömet szerezni. Mindannyian átéltük, éreztük már, hogy akkor sikerült a legszebben ünnepelni, amikor a felkészülésünk minden gondolatát, tettét a szeretet, az odafigyelés irányította. Nem szabad engednünk, hogy a karácsony csupán ajándékozást jelentsen számunkra. Törekednünk kell rá, hogy a szívünk és a lelkünk is napról-napra szebb ruhába öltözhessen, hogy napról-napra nyitottabb legyen, és így szenteste képesek legyünk befogadni az egész világot elárasztó szeretetet – hangzott el Beke Lászlótól. A polgármester végül azt kívánta, hogy a közös ünnep is Környe hagyományaihoz méltóan segítse a felkészülést Karácsonyra, s hogy az adventi várakozást ebben az évben is az ünnep szeretetben teljes beteljesülése kövesse otthonban, a családoknál, a barátok között és az élet egész területén.
Nagy Péter tiszteletes Ézsaiás próféta könyvének 42. fejezetéből idézve így zárta gondolatait: legyünk és maradjunk Jézus Krisztusnak, a világ világosságának követői és hirdetői, akik, bár magunk is törékeny nádszálak és már-már kilobbanó gyertyaszálak, mécsesek vagyunk, mégis az Ő szeretetének fényével és világosságával, szelíd és halk szavával szolgálunk a megrepedt nádszálak és a pislákoló mécsesek között, gyülekezeteink településünk és családunk körében.
A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Háromkirályok Alapítvány közös ünnepi rendezvényét a templomban az általános iskola énekkara, a Magyar Népdalkör, a Német Nemzetiségi Dalkör és a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusának műsora tette meghittebbé, amikor pedig a Betlehemi jászol, a község karácsonyi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt, a hideg szél és eső ellenére is zsúfolásig megtelt az óvoda előtti tér. Ott a karácsonyi vásári portékák mellett a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta. A gyerekek örömére a Télapó is megérkezett, aki apró ajándékokkal hálálta meg a verseket, dalokat, rajzokat, s a szaloncukorból természetesen azoknak az apróságoknak is jutott, akik – bár megilletődve – de elmesélték, hogy bizony olykor rakoncátlanok kissé.
Tavaly 34 LED-es hópihedísszel és közel 700 méternyi fényfüzérrel bővült Környe díszvilágítása, idén pedig az október elején átadott új főtér is ünnepi fénybe öltözött: a teret és a tópartra vezető sétányt 19 csillag díszíti, a szökőkút a téli hónapokra ponyvaburkolatot kapott, amit karácsonyi dekorációval és egy világító angyallal ékesítettek fel. A szőlőlugast is girlandok, valamint fényfüzérek díszítik, s két új nagy fényfelirat kíván mindenki számára Boldog Karácsonyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya