Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. November 17. 00:00, vasárnap | Helyi

Környezetünk tisztán tartása - Penészesedés

Környezetünk tisztán tartása - Penészesedés

Sokan szembesülnek azzal, hogy a karbantartott és rendszeresen takarított lakásukban a falakon megjelent a penész

A penészgombák magas, 70% feletti relatív páratartalom mellett gyorsan növekedő egyszerű tápanyag igényű gombák, amelyek nagyszámú parányi, a levegő mozgásával könnyen tovajutó spórát termelnek. A spórák mérete változik és ennek megfelelően a légzőrendszer különböző mélységéig juthatnak le. A spórák által kiváltott allergiás tünetek a spórák megtelepedési helyével állnak összefüggésben: az orrjáratokban megtelepedett spórák asztmát, míg a léghólyagokba jutott spórák alveolitist (a léghólyagok falának gyulladását) okozhatják.
További allergiás tünetek lehetnek még: kiütés, ekcéma, gyomor-bélrendszeri allergia (hasmenés), allergiás kötőhártya gyulladás.

A penész kialakulásának alapvető oka a belsőtéri levegő túlzott páratartalma és az ezzel járó páralecsapódás. Ennek kialakulását a következő körülmények teszik lehetővé:
-Fokozott páratermelés (kicsi, szűk lakásban nagy laksűrűség, ami fokozott kilégzési terhelést, fokozott fürdőszoba használatot és fokozott főzési tevékenységet jelent, továbbá igen gyakran a helytelen lakáshasználat a fokozott páratermelés oka: ruhaszárítás a szobában, fedő nélküli főzés, forralás stb.).
-A termelődő pára elégtelen elvezetése, azaz a szellőzés hiánya, ill. elégtelensége, többek között a fokozott légzáró nyílászárók, vagy az eltömődött szellőző nyílások, a páraelvonásra képtelen műanyag burkolatok és bútorzat, a páradiffúziót csökkentő falszerkezet miatt.
-Csökkentett, gyakran szakaszos fűtés, ami miatt a határoló felületek lehűlnek és a pára ott lecsapódik, vagy pedig a csökkent léghőmérséklet alacsonyabb párabefogadó képessége miatt csapódik ki a feleslegessé vált vízmennyiség.
-Építési-kivitelezési hibák vagy rossz szigetelés miatt a határoló falak különböző nagyságú területen lehűlnek és rajtuk a pára lecsapódik.

Higiénés ajánlás:
-Miután a penészedéshez vezető körülmények lakásról lakásra nagy változatosságot mutatnak, minden esetben meg kell találni azt a konkrét okot, aminek az elhárításával meg lehet szüntetni a penészképződés feltételeit.
-A panel épületekben a felsorolt okok gyakran halmozottan jelentkeznek. Ilyen esetben az egész épület vagy egy részének felújításával (pl. külső szigetelés javításával) sikerül megoldani a szerkezeti hibából eredő problémát. Azonban az embereknek is meg kell tanulni a helyes lakáshasználatot, alkalmazkodni kell a panel épületek által szabott korlátokhoz. Ahol pedig a kiváltó okot nem sikerül kiküszöbölni, hanem időről időre ismételten megjelenik a penész, ott az ismételten elvégzett fertőtlenítés a megoldás. Számos esetben a penészképződés megelőzés módszere, hogy a penészgombák növekedését, szaporodását gátló anyaggal impregnálják a tapétát, a parkettát vagy ilyen anyagot kevernek a falfestékhez. Ez a penészképződés megakadályozása szempontjából kétségtelenül hasznos megoldás, azonban más irányú veszélyt rejt magában: kipárolgásuk egészségkárosító lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya