Városlista
2019. november 15, péntek - Albert, Lipót

Hírek

2011. December 05. 07:37, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Korszakváltás előtt az egészségügyi informatika

Korszakváltás előtt az egészségügyi informatika

A magyar egészségügyet egyszerre jellemzi a pénzszűke és a pazarlás.

Ezt a mondatot már annyiszor hallottuk hozzáértők, politikusok, és olykor hozzáértő politikusok szájából, hogy gyakorlatilag közhellyé vált. A pénzszűke körülményeit jól érzékelhetjük, amikor sorszámunkat vizsgáljuk valamelyik várólistán. A pazarlást ezzel együtt jól példázza az egészségügyi informatikai piac jelentős túlárazottsága. Lehet, hogy végre friss levegőt hoz a változás szele?

Hozzáértők szerint a magyarországi kórházak ma mintegy 20-80 százalékkal többet költenek informatikai rendszereik működtetésére, mint ami indokolt lenne. Márpedig ez egy ötmilliárdos piac, a tét tehát nem kicsi. Ráadásul e rendszerek működését a drágaságuk mellett is igen sok kritika éri felhasználói oldalról.
A legnagyobb probléma velük, hogy a szigetszerűen működő informatikai egységek nem tudnak egymással kapcsolatba kerülni. Például háziorvosok nem láthatják, hogy kivizsgálásra szakrendelésre továbbküldött betegeikkel mi történt, mint ahogy a kórházi orvosoknak sincs teljes rálátásuk a kórelőzményekre. Utóbbiaknak a beteg elmondására kell hagyatkozniuk, ha a korábbi kórtörténetre kíváncsiak. Ugyanígy nincs interaktív kapcsolat a kórházi rendszerek, a szakorvosi rendelők, a háziorvosok vagy a gyógyszerellátók adatbázisai között. Pedig az egységes rendszerben történő működéssel temérdek idő, erőforrás és pénz lenne megtakarítható. A kórházi informatikusok ősz hajszálaik sokaságát köszönhetik az eltérő verziószámú szoftverrendszerek összehangolásának. A gazdasági vezetők feje pedig azért fáj, mert egy hasonló bonyolultságú vállalatirányítási rendszer a töredékébe kerül az övének, és felteszi a kérdést: az övé ugyan mitől drága?

Az általános túlárazás oka a piaci szereplők számának alacsony volta, és ebből következően a piaci verseny hiánya – véli Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezetője, aki szerint 2012-ben új időszámítás kezdődik a hazai egészségügyi informatikában. Ennek három okát nevezi meg. Az első, hogy a jövő év folyamán nagy számban járnak le azok az üzemeltetési szerződések, amelyek eddig egy szűk kör, mindössze három cég számára biztosították a kényelmes piaci pozíciót anélkül, hogy szolgáltatásuk minőségét meg kellett volna méretniük a piaci versenyben. A csaknem százötven érintett kórház és szakellátó intézmény vagy meghosszabbítja az eddigi üzemeltetői szerződését, vagy közbeszerzés révén új szerződést köt valakivel. A választásban ezúttal remélhetőleg szakmai döntések születnek – bizakodik Orbán Előd. Reményeit arra alapozza, hogy az elmúlt időszakban jórészt lecserélődtek a kórházi menedzsmentek, és ezúttal politikai nyomás sem torzítja a versenyesélyeket.

A változás másik szükségszerű oka, hogy a jelenleg működtetett informatikai rendszerek napjainkra minden szempontból elavulttá és egyúttal finanszírozhatatlanul költségessé váltak.

Az informatikai piac új fejlődési irányait látva a tavalyi tulajdonosváltást követően az Enterprise Communications Magyarország Kft. a stratégiai átalakulás mellett döntött. Az Enterprise Group néven tovább működő cégcsoport kibővített portfólióval, az egészségügyre koncentrálva készül piaci részesedésének növelésére. Jelentős informatikusi létszámbővítés után a cég olyan új megoldással lépett a piacra, amellyel – az ügyvezető elmondása szerint – ámulatba ejti a kórházi vezetőket. Az eddigi tapasztalataiból kiindulva jó esélyt lát arra, hogy felkavarják a lusta állóvizet.

Az általuk kifejlesztett, úgynevezett integrált medikai szoftverrendszer gyakorlatilag ugyanaz, mint ami a vállalatirányítási rendszerekben már polgárjogot nyert, és a nyugati országok kórházaiban – ahol a miénknél szofisztikáltabb igényeknek kell eleget tenniük – már bevezették. Azért integrált, mert a háziorvostól kezdve végigköveti a betegutat, és egyúttal a teljes elszámolási rendszert is magába foglalja.

Ma a kórházak évente több millió forintot fizetnek ki adatbázis-kezelő programok licencdíjaira. Ehelyett az új piaci szereplő szoftverrendszere akár ingyenes, szabad felhasználású adatbázis-kezelők használatát is támogatja. Ez lehetővé teszi, hogy az orvos tetszőleges eszközzel (laptopon, tableten, vagy akár iPodon keresztül is) hozzáférjen a szakellátó, a kórház vagy a patika adatbázisaihoz, lekérheti azokról, vagy felviheti azokra a szükséges információkat. A háziorvos online lefoglalhatja például betege számára a szakorvosnál az időpontot, a szakorvos pedig egyetlen taj-szám beütésével azonnal rálátást nyer a beteg teljes kórtörténetére, hozzáférhet korábbi leleteihez, labor-, CT- vagy röntgeneredményeihez, akárhol keletkeztek is azok. Ez nemcsak a terápia gyors meghatározása szempontjából nagy előrelépés, de óriási költségmegtakarítás is az OEP számára. Mindez csak vázolva ilyen egyszerű, hiszen sokat bonyolít rajta, hogy az egészségügyi adatbázisokat speciális jogszabályi környezetben kell működtetni – fűzi hozzá az ügyvezető.

Kérdés, hogy az elkölthető pénzforrások csökkenése az egészségügyi intézményekben mennyire teszi lehetővé a korszerű technológia meghonosítását. Orbán Előd szerint éppen a pénzszűke szól az Enterprise Group új szoftverrendszere mellett, hiszen sokkal olcsóbban ígér jobb működést az intézményeknek, ráadásul – hacsak nem özönvíz előttiek a számítógépeik – egyszeri beruházást sem tesz szükségessé, mivel megfelelnek számára a már meglévő hardware-kapacitások is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 15. 10:20, péntek | Belföld

Több kocsival közlekednek a Puskás Aréna avatása miatt a vonatok

Több járattal és kocsival közlekednek a vonatok a Puskás Aréna megnyitója előtti és utáni órákban - közölte pénteken a MÁV az MTI-vel.

2019. November 15. 08:52, péntek | Belföld

Elítéltek egy kiskorút megerőszakoló férfit

A Tatabányai Törvényszék első fokon, nem jogerősen 13 év fegyházra ítélt csütörtökön egy férfit, aki Oroszlány külterületén bántalmazott és fogva tartott egy kiskorút, majd többször megerőszakolta

2019. November 15. 07:00, péntek | Belföld

Vizsgálják majd a kata gyakorlatát

Vizsgálni fogja a szaktárca a kisadózó vállalkozások tételes adózásának (kata) gyakorlatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslataival együtt,

2019. November 15. 05:01, péntek | Belföld

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén - derül ki az meteorológiai szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.