Városlista
2019. augusztus 22, csütörtök - Menyhért

Hírek

2019. Március 03. 00:00, vasárnap | Helyi

KOS HAVA, TAVASZELŐ HAVA, BÖJTMÁS HAVA,  KIKELET HAVA, FÁK HAVA,

KOS HAVA, TAVASZELŐ HAVA, BÖJTMÁS HAVA,  KIKELET HAVA, FÁK HAVA,

Méhröptető, szántó-vető MÁRCIUS, nevét Martiusról a háború és a vihar istenéről kapta, akiről a vörös bolygót a Marsot is nevezték

A régi római naptárban az év első hónapja volt, amikor a tél már vereséget szenvedett és bevonult a tavasz. Március az ébredés hónapja. Virágzik ahóvirág, tőzike, kakasmandikó, téltemető, tyúktaréj, kökörcsin, gólyahir.Ébrednek a fák, bokrok. Sárgul azégerfa, rekettye, kecskefűz, fehér nyárfa, nyirfa him barkája. Ezüstösen bomlik afűzfa.A hónap közepétől virágozni kezd asombokorés nektárjára kirajzanak a méhek. Érkeznek az első vándormadarak:ölyv, seregély, barázdabillegető, erdei pacsirta, énekes rigó, zöldike, vércse, vörösbegy.Előbújik a sündisznó, a mókus, csikosfejű borz. A szarvasok elvetik agancsaikat. A hónap közepéig szabad vadászni vadlibára, récére, hiúzra, medvére. A viz felmelegedésével arányban kezdenek harapni a halak.

A földművesek számára a március már a tavaszi munka kezdete. Megkezdődik a munka a szántóföldön, a gyümölcsösben, szőlőben. Az asszonyok is vetik a borsót, a répát, zöldséget, a palántáknak való magot, dugdossák a hagymát. A korai krumpli, bab is földbe kerül. Egyszóval vége a téli szobai munkának, a szövésnek, fonásnak, és a kézimunkázásnak. A hónap első szerdáján sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre.

Népi megfigyelések:


- március, ha nedves, gazdának nem kedvez
- valamennyi köd vagyon márciusban, annyi zápor lészen az esztendőben
- ha Böjtmás hava száraz, Szent György hava nedves
- fú és havaz, úgy lesz tavasz
- ha márciusban ugrándoznak, láncra perdülnek a bárányok, áprilisban újra akolba rekednek
- tavaszbúza ravaszbúza
- ha dörög Benedek, akkor 40 napi szárazságra számíthatsz

Első tavaszi hónapunkban a napfénytartam növekedésével erőteljes felmelegedés kezdődik, ami elősegíti a tél maradványainak a felszámolását. A meteorológusok Tavaszelő-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Kikelet havának nevezik, eleink pedig (az Avisura szerint) a Bölénytor (Fák hava) elnevezéssel illeték márciust. A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire valóban márciusra esik. A Nap a Kos jegyébe és az egyenlítőbe lép, amivel egyidejűleg áll be a tavaszi napéjegyenlőség is (20-22 között).

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 00:00, szerda | Helyi

Több tízezer forintot költenek a magyar családok iskolakezdésre

Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadások több tízezer forintra rúgnak a magyar családok életében

2019. Augusztus 20. 00:00, kedd | Helyi

Augusztus 20-ának története

Augusztus 20. államalapító Szent István ünnepe, nemzeti ünnep, a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe

2019. Augusztus 19. 00:00, hétfő | Helyi

Szent István Nap 2019 Tatabánya

Idén is várunk mindenkit a hagyományos Szent István Napra Tatabányán, a Csónakázó-tónál!

2019. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt

A kiegyensúlyozott vérellátás érdekében a közelgő augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt.