Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 06. 12:31, péntek | Helyi sport
Forrás: www.tatabanya.hu

Koszorúztak Szepesi Gusztáv sírjánál

Koszorúztak Szepesi Gusztáv sírjánál

A kiváló labdarúgóra, Szepesi Gusztávra emlékeztek az újtelepi temetőben. A huszonöt éve, fiatalon elhunyt hátvéd sírjánál virágot helyezett el Grosics Gyula, a Nemzet sportolója is.

A megemlékezésen ott volt Schmidt Csaba polgármester, a Bányász hajdani kitűnőségének sportteljesítményét dr. Kancz Csaba alpolgármester, a megyei labdarúgó-szövetség társadalmi elnöke méltatta. Grosics Gyula hét évig játszott együtt a balhátvéddel. Az eseményen többek között ott volt Lakatos Pál, a városból elszármazott nyugalmazott újságíró, valamint Szepesi Gusztáv több tisztelője is.

Szepesi Gusztáv 1959-ig Sajószentpéteren játszott, innen került Tatabányára, ahol 1969-ig szerepelt az első csapatban. A magyar válogatottban 5 alkalommal szerepelt 1965 és 1966 között. Tagja a Tokióban olimpiai aranyérmet szerzett csapatnak. 1965-ben kétszer lépett pályára a címeres mezben. Bécsben, Ausztria ellen debütált (1-0), majd Budapesten Olaszország következett (2-1). Mindkét meccsen jobbhátvédet játszott. 1966-ban a világbajnokságon lépett újra pályára a Brazília elleni mérkőzésen, eredeti posztján balhátvédként. A felejthetetlen játékkal 3-1-es győzelmet hozó mérkőzésen az egész csapat kiválóan játszott. „ Szepesit látva nem hittünk a szemünknek. Úgy leradírozta Garrinchát, mintha a pályán sem lett volna! ” – Népsport korabeli tudósítása Az ezt követő két világbajnoki mérkőzésen is szerepelt: Bulgária (3-1), Szovjetunió (1-2), ezt követően többet nem volt válogatott. 1967-ben súlyos térdsérülést szenvedett és két műtét után sem lett már olyan, mint azelőtt. Visszavonulása után 30 évesen Tatabányán a sportiskolában oktatott futballt. 1987-ben fiatalon, 48 évesen hunyt el. Ezüst Turul-díj (Tatabánya) 2005 (posztumusz) - Csernai Tiborral és Gelei Józseffel közösen, a sajószentpéteri stadion nevét viseli.

(Wikipédia)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.