Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Március 23. 09:05, szerda | Helyi
Forrás: tatabánya

Közel 40 milliárd fejlesztésekre

Közel 40 milliárd fejlesztésekre

A Modern Városok Program keretében kötött együttműködési megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Csaba polgármester a Városháza dísztermében.

A nagy bejelentés előtt nem sokkal érkeztek a sokkoló hírek, miszerint robbanások rázták meg Brüsszelt. A halottak és a sérültek hozzátartozói felé együttérzését fejezte ki a kormányfő és a városvezető is.

Orbán Viktor hangsúlyozta, egy tárgyalás eredményessége és nehézsége mindig attól függ, hogy miről és kivel kell tárgyalni. Ahogy fogalmazott, a mostani tárgyalás során könnyű helyzetben voltak. Mint mondta, a kormányzat az egyik legjobb döntését hozta, hogy annak idején Schmidt Csabát kérték fel polgármesternek, ezt bizonyítja az is, hogy Tatabánya az elmúlt években milyen gyökeres változásokon esett át. A miniszterelnök köszönetet mondott a város vezetőjének és minden tatabányainak, hogy a várost, amelynél a 90-es évek elején nehezebb lett volna depressziósabbat találni, mára közös munkával az ország egyik legversenyképesebb régiójává fejlesztették.

Ami pedig a terveket illeti, Orbán Viktor hozzátette, hosszú volt ugyan a lista, de nem volt olyan elképzelés benne, amely irreálisnak tűnt volna.

Schmidt Csaba polgármester elmondta, 2010-ben a tatabányai polgárokkal arra kötöttek szövetséget, hogy a szocialista kormányzás után kivezessék a várost a válságból. Hangsúlyozta, nem először sikerült ezt együtt elérni. Bár Tatabánya egy fiatal város, 120 éves történelme során mégis sok válságot kellett átélnie, háborúkkal kellett megküzdenie.

– Amikor 2010-ben az Orbán-kormány bejelentette, hogy a munkaalapú gazdaságot helyezi előtérbe, már tudtuk, hogy Tatabánya ennek csak a nyertese lehet, hiszen a tatabányaiak mindig a munkájukkal bizonyítottak a történelem során – hangsúlyozta. – Az elmúlt években 2000 új munkahelyet hoztunk létre, köszönhetően a kormányzati támogatásoknak. Így tudott bővíteni például a Bridgestone, az AGC, a Delphi vagy a Coloplast. Összefogtunk a helyi cégekkel, és megalkottuk a Tatabánya, ahol otthonra találsz programot. A mai megállapodással pedig újabb mérföldkőhöz érkeztünk – tette hozzá.

A megállapodás nagyjából tíz kérdéskört érintett. Schmidt Csaba elmondta, az első és legfontosabb egy új vasútállomás építése. Az összesen 10 milliárd forintból megvalósuló beruházás tartalmazza majd a Sárberek és Bánhida közötti aluljáró kialakítását; Újváros és Dózsakert összekötésével a tatabányaiak régi álma válik valóra; de könnyebben elérhető lesz majd az Ipari Park is.

A polgármester kijelentette, a gazdaságélénkítő tervcsomaggal szeretnék nem csak megőrizni, de csökkenteni a munkanélküliségi rátát, amely már jelenleg is az országos átlag alatt van, 6 százaléknál is kisebb. Hozzátette, az adóbevételek is nőhetnek majd, városunk pedig egyre vonzóbb lehet a magyar és külföldi befektetők számára.

A gazdaság élénkítését szolgálhatja majd az Ipari Park területének minimum 140 hektárral való bővítése, csak úgy, mint a szakképzett munkaerő biztosítása. Az Árpád Gimnáziumból reálgimnázium lesz, bevezetik a duális képzést, a korábbi MÁV szállóban kollégiumot alakítanak ki. Államilag finanszírozott felsőoktatási műszaki képzést indítanak, amelyről már tárgyalnak az Óbudai Egyetemmel.

1,5 milliárd forintból épül új piac és vásárcsarnok, szintén 1,5 milliárd forintból megújul a megyei könyvtár, de lesz fedett uszodája és új kézilabdacsarnoka is Tatabányának.

Orbán Viktor hangsúlyozta, folytatódni fognak a fejlesztések a Szent Borbála Kórházban, ahol az elmúlt három-négy évben már így is összesen körülbelül tíz milliárd forintos beruházásokat hajtottak végre.

Tatabánya bányászati múltja része az egész ország ipartörténetének, éppen ezért meg kell őrizni az utókornak a hagyományokat, meg kell menteni és felújítani az építészeti értékeket, amelyek sorsát a tatabányaiak szívükön viselik – mondta a miniszterelnök. Ennek értelmében újulhat meg a régi Bányakórház főépülete és az egykori Tiszti Kaszinó. Az utóbbi teljes történelmi rekonstrukción eshet át, mintegy 1,5-2 milliárd forintból.

Jelentősen javulhat a városi tömegközlekedés színvonala is, a fejlesztésekre körülbelül 6 milliárd forint áll majd rendelkezésre, s beruházás keretében 40 buszt szerezének be.

Szóba került még a bánhidai erőmű területének rekultivációja is, amelyre részletes koncepciót dogoznak majd ki a szakemberek a jövőben.

Orbán Viktor az embereket leginkább foglalkoztató kérdésre is választ adott, hogy mikor kezdődnek el a beruházások. Ahogyan fogalmazott, a szerződésben foglaltakra a forrás rendelkezésre áll, minden, amit vállaltak benne a felek, teljesülni fognak, a jogszabályok adta kereteken belül, a tervek elkészülte és az ilyenkor szokásos eljárások után a lehető leggyorsabban. A fejlesztések megvalósításához végül „Jó szerencsét!” kívánt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya