Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 14. 14:36, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - alkotmánybíróság, alaptörvény-módosítás, kormány népszerűsége, kötvény

Külföldi sajtó Magyarországról - alkotmánybíróság, alaptörvény-módosítás, kormány népszerűsége, kötvény

Az alkotmánybíróság működésének szabályozásáról szóló tervekről közölt cikket a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ). A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió az alaptörvény tervezett módosításáról készített összeállítást. A W Sieci című új lengyel hetilap a Fidesz népszerűségének okait elemezte, a brit Financial Times blogja pedig a magyar kötvénykibocsátás eredményét elemezte.

Magyarország konzervatív miniszterelnöke, Orbán Viktor tovább akarja szűkíteni az alkotmánybíróság hatásköreit - írta a liberális konzervatív irányultságú svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung. A Fidesz-frakció - állt a cikkben - ezen a héten módosítást terjesztett be erre vonatkozóan a csak 2012-ben életbe lépett alkotmányhoz. A javaslat egyrészt beemelne az alkotmány törzsszövegébe néhány olyanrendelkezést, amelyek eddig az átmeneti rendelkezések között szerepeltek. Másrészt ellentmondásos politikai törekvéseket is alkotmányos rangra emelne, mint például hajléktalanok elleni intézkedéseket, vagy az ösztöndíjakra vonatkozó szabályokat, köztük olyanokat, amelyek egy alkotmányban értelmetlenek - írta a lap. A cikkíró szerint megszakítja a jogfolytonosságot és a jogegyenlőséget, ha, mint a kormány tervezi, az alkotmánybíróság a jövőben csak a jelenlegi, "vitatott" alkotmány szövegére támaszkodhat, korábbi irányadó döntéseire nem. A kormány ezzel szemben azzal érvel, hogy az új szabályozás nagyobb szabadságot biztosít az alkotmánybíróságnak,mert nem kötik a korábbi ítéletei - írta az NZZ.
http://www.nzz.ch/aktuell/international/ungarns-regierung-will-die-macht-des-verfassungsgerichts-beschraenken-1.18000559
A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió az alaptörvény tervezett módosításáról közölt összeállítást.
Stephan Ozsváth, a Büntetések a hajléktalanoknak című összeállítás szerkesztője a rádió honlapján közölt beszámoló szerint a hajléktalanlét szabályozására vonatkozó elemekkel kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarországon "emberi jogi szempontból aggályos alkotmánymódosítást akarnak elfogadni".
Egyebek között kifejtette: a módosítás révén az Alkotmánybíróság nem támaszkodhat korábbi határozataira, aminek következtében "csak az új urak szabályai" lehetnek mérvadók. Úgy vélte: "a kormány nem akarja, hogy fékezzék", ezért korlátozni kívánja a véleménynyilvánítási szabadságot, "amennyiben sérül a +nemzet méltósága+", ami azt jelenti, hogy "szájkosarat raknak a médiára". A kormány továbbá tiltani kívánja a választási reklámokat a magántelevíziókban, ami választások idején akadályozhatja az ellenzéket, az Alkotmánybíróságot pedig "a tervek szerint megfosztják hatalmától".
http://www.dradio.de/dlf/sendungen/europaheute/2009301/
A Fidesz népszerűségének okait elemzi cikkében Grzegorz Górny konzervatív lengyel újságíró-publicista, több interjúkötet szerzője a W Sieci című új hetilap legutóbbi számában.
Cikkében arra keresi a választ, hogyan lehetséges, hogy ez a párt több éve a közvélemény-kutatások élén áll, annak ellenére, hogy kormánypártként számos népszerűtlen döntést is meg kellett hoznia. Állítása szerint ez alapvetően öt körülményre vezethető vissza.
Először: kiépítette a nemzeti együttműködés rendszerét, hitelesnek mutatkozott, nem volt körülötte nagyobb pénzügyi vagy egyéb botrány.
Másodszor: ügyesen irányítja a közbeszédet, megnyerte az értelmezési (interpretációs) harcot, sikerült megmagyaráznia a közvéleménynek a befolyásos nyugati intézményekkel vívott küzdelmének célját és értelmét.
Harmadszor: a szerző szerint sikeresen kezelte az államadósságot, a költségvetési hiányt 3 százalék alá szorította, a munkanélküliség csökkent.
Negyedszer: a külhoni magyarok egyszerűsített állampolgárságának megadásával sok hívet és potenciális szavazót szerzett magának a szomszédos országokban.
Ötödször: az ellenzék gyengesége és szétszabdaltsága is - a Gyurcsány-szárny kiválása az MSZP-ből, sokan távoztak az Együtt-2014-be is, szakadás az LMP-ben - a Fidesz kezére játszott.
A cikkíró végkövetkeztetése: a Fidesz megnyerheti a jövő évi választásokat.
A Financial Times brit pénzügyi napilap feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja szerint a befektetők bizalmat szavaztak Orbán Viktornak azzal, hogy lejegyezték a 3,25 milliárd dollár összegű állami kötvénykibocsátást. Abban reménykednek, hogy a kiszámíthatatlan magyar miniszterelnök nem hagyja cserben őket a jövő évi parlamenti választásokra készülve - írta a blogban, a Beyondbricsben Stefan Wagstyl. De mennyire biztos a befektetők esélye? - teszi fel a kérdést.
A kormánynak tavaly sikerült ellenőrzése alatt tartania a hitelfelvételt. S ez az év sem lesz egyszerű. Ha Orbánnak vállalásának megfelelően 2013-ban sikerül 2,7 százalékon tartania a költségvetési hiányt, akkor a kötvénytulajdonosok elégedettek lesznek. Óriási lesz viszont számára a kísértés, hogy a választások előtt élénkítse a gazdaságot. Ha választania kell aközött, hogy kinek kedvezzen, a szavazópolgároknak vagy a kötvénytulajdonosoknak, akkor alig kétséges, hogy kinek fog - állapítja meg Wagstyl.
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/02/13/hungarian-bonds-betting-on-orban/#axzz2KrwiINMk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).