Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Március 04. 08:43, szerda | Helyi sport
Forrás: hunfencing

KUN ANNA EURÓPABAJNOK!

KUN ANNA EURÓPABAJNOK!

Sorozatban az ötödik fegyvernemben, női párbajtőrben is érmet szerzett a magyar küldöttség a maribori junior Európa-bajnokságon. Méghozzá egy fantasztikus aranyérmet!

A női párbajtőrözők versenyében Kun Anna, a tataiak 20 éves tehetsége, Plásztán Attila tehetsége veretlenül, nagyszerű és csodaszép vívással győzött! Bancsics Máté férfi kardban a hetedik helyen végzett.

Igencsak magasra lett helyezve a léc a maribori junior Európa-bajnokság utolsó egyéni napjára. Az addig lezajlott négy fegyvernem versenyében ugyanis kivétel nélkül örülhettünk magyar éremnek, ami párját ritkító eredménynek számít, olyannyira, hogy a junior éremtáblázat éléről várhattuk a keddi folytatást, amikor a női párbajtőrözők és a férfi kardozók léptek pástra a Luknában.

Az utóbbi időszak eredményei alapján a hölgyekben lehetett több bizodalmunk, ők kezdték a napot, felemás csoportteljesítménnyel. Kun Anna remekelt, veretlen maradt, a többiek azonban vegyesen szerepeltek. Természetesen a továbbjutásukat nem fenyegette veszély, azonban az várható volt, hogy a táblán hamar erős riválisokkal találják majd magukat szembe. Így is lett. A tavalyi Eb-bronzérmese, Bohus Réka, illetve a mr említett Anna nem panaszkodhatott. Ők viszonylag könnyen vették is az akadályt, Réka törököt fogott (15:10), Anna pedig izraelit győzött le (15:11). Ugyanakkor Siklósi Enikő német, Felker Adrienn pedig orosz riválist kapott már a 32 közé jutásért, és sajnos, ez a végállomást is jelentette a számukra. Előbbi 15:10-es, utóbbi 15:4-es vereséget szenvedett, ezzel két magyar került a legjobb 32 közé.

Az is biztossá vált, hogy kettejük közül csak az egyik juthat az esti négyes döntőbe, mivel egy negyedbe kerültek. Azonban a verseny jelen szakaszában természetesen erre csak annyit mondhattunk, hogy “bárcsak már ott tartanánk”… Mint ahogy rövid idő múlva ki is derült, hogy az a lehetséges egy csak Kun Anna lehet. Réka nem bírt az orosz Kuzmenkovával, az asszó vége felé kezdte ledolgozni hátrányát, de nem sikerült, 15:13-as vereséget szenvedett. Kun Anna viszont egyedüliként bejutott a nyolcaddöntőbe, miután végig vezetve, 15:11-re legyőzte kadet korú izraeli ellenfelét.

A következő körben már sokkal, de sokkal nehezebb dolga volt, elvégre a Felker Adriennt leiskolázó orosz Komarova várta őt a 16 között. A tatai hölgyet - aki már korántsem kislány - azonban ez csöppet sem zavarta. Rendkívül taktikus, okos, szép és - ami a legfontosabb… - eredményes vívással tusról tusra vette át az irányítást, és győzött 15:11-re. Az érmet érő negyeddöntőre pedig tulajdonképpen nem kell mást csinálni, csak a control c-control v gombok használatával, és némi javítással bekopizni a bekezdés elejét! Valahogy így: “A következő körben a Bohus Rékát legyőző orosz Kuzmenkova várta őt a 16 között. A tatai hölgyet - aki már nagylány - azonban ez csöppet sem zavarta. Rendkívül taktikus, okos, szép és - ami a legfontosabb… - eredményes vívással tusról tusra vette át az irányítást, és győzött 15:9-re.” Plásztán Attila válogatott edző saját neveltje tehát máris érmes lett, és a továbblépés sem tűnt lehetetlennek, a svéd Linde az elődöntőbeli ellenfél.

Ezzel sorozatban az ötödik fegyvernemben is érmet szereztünk a junior Eb-n, utolsóként következett a férfi kard… A csoportmérkőzések nem sikerültek tökéletesen, két vereség alatt egyik magyar sem úszta meg, de a továbbjutás nem forgott veszélyben. A 32 közé kerülésért így máris magyar-magyar párharc alakult ki, Péch Miklós legyőzte Dobó Pistit. Bancsics Máté viszont két magabiztos győzelmet könyvelhetett el. Előbb lengyel ellenfelét 15:11-re, majd belga riválisát 15:9-re verte, és ezzel máris a nyolcaddöntőbe jutott a tehetséges gödöllői fiatalember. Sajnos, ott egykeként képviselte színeinket, mivel a kétfrontos magyar-orosz párharcban szoros csatákban, de alulmaradtunk. Kossuth Bálint 13:8-ra is vezetett Andrejev ellen, de ez is kevés lett, 15:14-re kikapott. Péch Miki pedig dicséretesen megszorongatta a jóval esélyesebb Danyilenkót, ám itt is vereség lett a vége (12:15). Maradt mára magyarként Máté - ő viszont verhetőnek tűnő görög riválist kapotta 16 között. Meg is verte. Az asszó első felében még nem érezte a ritmust (5:8), utána viszont villámgyorsan fordított (15.12), és egyetlen lépésre került az éremtől. Az viszont nem jött össze. A Kossuth Blintot nagy nehezen legyűrő Andrejev a negyeddöntőben nem hagyott kétséget afelől, hogy ezúttal ő a jobb. Máté támadásai rendre rövidek voltak, az orosz pedig talált, 10:15 lett a vége.

Navarrete József tanítványa ezzel a hetedik helyen vézett, ami abszolút dicséretes teljesítmény, és természetesen egy újabb értékes magyar helyezés. Szusszanásnyi szünet után viszont máris kezdődött az esti program, benne magyar főszereplővel, az első párban Kun Annával. És egy vérfagyasztó párharc következett. A "Tatai Szúnyog" az elején kétszer rögtön odacsípett, utána viszont sorra dublék következtek, majd váltott a svéd Linde, és egyenlített. Ettől kezdve felváltva estek a tusok, és 10:10-nél a felek "kiegyeztek döntetlenben", azaz hagyták lejárni az időt. "Nyugi, Anna tízből tizenegyszer így csinálja, és madnem mindig nyer." - kommentálta csapat- és szobatársa, Bohus Réka. Igaza lett! A hosszabbításban Anna egy nagyszerű parád riposzttal 11:10-re győzött, és ezzel bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe!

Ahol aztán a világrangiistát vezető, olasz Marzanit úgy verte meg az aranyéremért, mintha ő vezetné azt a bizonyos rangsort! Az itáliai csak nyomta, nyomta és nyomta előre. Aztán meg csak bánta, bánta és bánta. Anna ugyanis angyali nyugalommal és csodálatos tehetséggel szórta a tusokat, az első harmad döntetlenje után, a másodikat követően már 9:5-re vezetett, a vége pedig betonbiztos 15:8 lett! Ami a magyar küldöttség nyolcadik érmét, második aranyérmét jelentette itt Mariborban, és még hátra vannak a csapatversenyek!

Gratulálunk és HAJRÁ, MAGYAROK!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.