Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 26. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Le akarnák járatni Magyarországot a svédek?

Le akarnák járatni Magyarországot a svédek?

Hamisnak és rosszindulatúnak tartja a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azt a filmet, amelyet szerda este mutatott be Magyarországról a svéd közszolgálati televízió. Kumin Ferenc azt mondta: nemcsak helyreigazítást, hanem megkövetést is várnak az alkotóktól.

Október 23-án, vagyis a magyar nemzeti ünnepen mutatta be a svéd közszolgálati televízió a Magyarországról szóló filmet. A 28 perces videó az interneten is megtalálható. Főként olyan felvételeket látni, amelyek radikális szervezetek és szélsőséges csoportok korábbi, több esetben évekkel ezelőtti rendezvényén készültek. Ezeket úgy vágták össze, mintha általános jelenség lenne, hogy szélsőségesek masíroznak az utcákon.

A filmben a magyar politikai helyzetről az ellenzéki rendezvényeken műsorvezetőként feltűnő Dopeman, a Társaság a Szabadságjogokért egyik ügyvédje, Alföldi Róbert, Tarr Béla és Heller Ágnes mondja el a véleményét.

A filozófusnak ma nyílt levelet írt a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Kumin Ferenc több kijelentésének pontosítására kérte Heller Ágnest. A filmről azt írta: Magyarországot egyoldalúan bemutató, a lejárató szándékot még csak leplezni sem próbáló alkotás. Hozzátette: a magyar kormány tiltakozni fog az alkotóknál a film hamis állításai miatt. 'Én egy megkövetést szeretnék tőlük kérni, ami azért több mint egy egyszerű helyreigazítás. Azt hiszem, hogy ez egy olyan sértő, olyan bántó, olyan hamis, olyan rosszindulatú anyag volt, amit nem lehet csak egy helyreigazítással elintézni. Várom, hogy megkövetés legyen a következménye ennek. Azt kérem a kint dolgozó diplomatáinktól is, hogy mindent kövessenek el annak érdekében, hogy ez valóban meg is történjen' – mondta Kumin Ferenc, a nemzeti kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

A svédországi magyarokat is megdöbbentette a film. Azt mondják: ismerőseik kérdéseire alig győzték cáfolni az elhangzott vádakat. 'Hát megint mi van nálatok? Nagyon nehéz ezt megválaszolni és nagyon nehéz mondjuk egy olyan műsorral, amely főműsoridőben egész Svédországban megy és nagy nézettségnek örvend felvenni a harcot' – mondta Bihari Szabolcs, a Svédországi Magyarok Egyesületének elnöke.

A Híradó szerette volna a készítőktől megkérdezni: kinek a segítségével forgattak Budapesten és mikor itt jártak valóban olyannak látták-e az országot, mint amilyennek a filmben bemutatják. Későbbre ígértek választ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).