Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 14. 11:49, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Lemond a pápa - Az utódjelöltek között említi Erdő Pétert a Corriere della Sera

Lemond a pápa - Az utódjelöltek között említi Erdő Pétert a Corriere della Sera

XVI. Benedek esetleges utódjainak esélyeit mérlegelték a csütörtöki olasz lapok, a Corriere della Sera az esélyes jelöltek között említette Erdő Péter bíborost is.

A vatikáni folyosókon egyesek "karizmatikus", mások az egyházat "kormányozni képes" utódot látnának szívesebben a legnagyobb példányszámú napilap értesülései szerint. A "Ratzinger-párti, konzervatív és progresszív" jelöltek mellett "nőnek a mérsékeltek esélyei is" - írta a Corriere. Közöttük említette az újság Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökét, akinek "határozottságát" hangsúlyoztaa napilap.
"Reméljük, hogy a pápaválasztó bíborosok tudatában lesznek az egyház mély válságának és ennek alapján döntenek"- nyilatkozta Hans Küng német teológus a La Repubblicának. A XVI. Benedek ellenfelének tartott Küng hozzátette: ha Ratzinger a Vatikánban marad elkerülhetetlenül "árnyékpápává" válik. "Jobb lett volna, ha Bajorországba vonul vissza" - tette hozzá.
Küng szerint nem számít a következő pápa kora és térségbeli "származása", a lényeg az, hogy "ne váljon kizárólag római, kúriabeli pápává".
XVI. Benedek február 28-i lemondásáig többször is találkozik az olasz és külföldi bíborosokkal. Közöttük lesz Angelo Scola milánói bíboros-érsek is, akit ugyancsak az esélyes pápajelöltek között tartanak számon.
"Nem hiszem, hogy a mostani konklávé olyan rövid lesz mint a 2005-ös volt"- mondta a szintén esélyesnek tartott Wilfried Fox Napier dél-afrikai bíboros a La Stampának.
A Panorama olasz hetilap szerint XVI. Benedek december 17-én döntött a lemondásról, amikor az ezzel megbízott bíborosi tanács átadta neki a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos Vatileaks-botrány hátterét vizsgáló titkos jelentést. A lap szerint a pápa ekkor szembesült a Vatikánon belüli intrikákkal.
"Forradalmi döntést hozott, melyet csak néhány év múlva értünk csak meg, talán egy generáció is kell hozzá" - fogalmazott Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár az AdnKronos hírügynökségnek.
XVI. Benedek példáját a jövőben a többi idősödő pápa is követhetné - jegyezte meg Georges Cottier bíboros a La Repubblicának.
A sajtó úgy értesült, hogy XVI. Benedek lemondása előtt kinevezi a nyolc hónapja elnök nélküli IOR vatikáni bank új vezetőjét. A Vatikán korábban nemzetközi fejvadász cégre bízta volna a megfelelő jelölt megtalálását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).