Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Május 05. 07:09, szombat | Kék hírek
Forrás: OrientPress

Leszállított büntethetőségi korhatár

Leszállított büntethetőségi korhatár

A kormány által a napokban elfogadott új büntető törvénykönyv tervezete szerint a büntethetőség korhatára élet elleni bűncselekmények, emberölés, illetve halált okozó testi sértés esetén 14-ről 12 évre csökken.

A parlament a tavaszi ülésszak végén fogadhatja el az új jogszabályt, és az jövő januárban életbe léphet.

Bár évek teltek el a Blaha Lujza téri késelés óta, még mindig Krisztián az elmúlt időszak legismertebb gyerekbűnözője Magyarországon. A 11 éves, utcán élő erdélyi fiú 2008-ban késelt meg egy másik, 15 éves fiút. Miatta vetődött fel hosszú idő óta először a büntethetőségi korhatár leszállítása, ami azóta valamilyen formában minden évben előkerült – hívja föl a figyelmet az esetre és törvényi kezelésére a Népszabadság.

Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök írt arról a Facebookon, hogy a hatályos büntető törvénykönyv minden rendelkezését felülvizsgálják, és napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállításának lehetősége is. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben gyermekvédelmi szakemberek véleményét, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe veszik.

A kormány által a napokban elfogadott új büntető törvénykönyv tervezete szerint a büntethetőség korhatára élet elleni bűncselekmények, emberölés, illetve halált okozó testi sértés esetén 14-ről 12 évre csökken. A legsúlyosabb szankció, amit a 12 és 14 év közöttiek kaphatnak, a javítóintézeti nevelés. A többi bűncselekménytípus esetén marad a 14 éves büntethetőségi korhatár. A parlament a tavaszi ülésszak végén fogadhatja el az új jogszabályt, és az jövő januárban életbe léphet.

A kiskorúak, vagyis a 14 évesnél fiatalabbak által elkövetett bűncselekmények száma régóta ugyanannyi, évi 3500-4000 körül van. Az ügyek 70-80 százaléka vagyon elleni bűncselekmény. A gyerekek száma folyamatosan csökken, tehát egyre kisebb létszámú csoport követ el nagyjából ugyanannyi bűncselekményt. A gyermekkorú elkövetők száma az ország északkeleti részén, Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb, Tolnában, Somogyban és Csongrádban a legalacsonyabb.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.