Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. December 21. 08:56, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Lezárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, a december 1-12. között lefolytatott vizsgálat tapasztalatai kedvezőek - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tudatta, hogy 1424 ellenőrzést végeztek. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök öt alkalommal figyelmeztetést, 90 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként, összesen 6,4 millió forint értékben.

Erdős Norbert hozzátette: az ünnepre tekintettel az ellenőrök fokozott figyelmet fordítottak az árusított élőhalak eredetét igazoló dokumentumokra, amelyek a legtöbb helyen rendelkezésre álltak. A friss sertés- és baromfihús származásának feltüntetése két kivétellel megfelelt az előírásoknak.

Az államtitkár közölte, hogy az ellenőrzés alá vont több mint 5600 élelmiszertétel 3,1 százalékát, vagyis 173-at kellett kivonni a forgalomból, leginkább a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő lejárta miatt. A Nébih laboratóriumaiba 136 bejgli-, dió-, mák-, aszalvány- és friss csirkehúsminta érkezett. Csak öt dió- és két mákterméknél merült fel érzékszervi kifogás az ízre, illatra, vagy színre vonatkozóan.

Egyetlen mintában sem mutattak ki szalmonellafertőzöttséget, és a bejglik töltelékaránya is rendben volt.

Idén kiemelten ellenőrzi a hatóság a gesztenye forgalmazását is, eddig mindössze egy Kínából származó tétel volt penészes, amelyet kivontak a forgalomból. Az alkoholos italok ellenőrzése során sem merült fel kifogás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.