Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 24. 14:01, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Lézengő utasok a 2-es terminálon

Lézengő utasok a 2-es terminálon

Változó képet mutat jelenleg a budapesti nemzetközi repülőtér.

A fapadosokra berendezkedett 1-es terminálon egy átlagos nap délelőttjén is sűrű az utasforgalom, nem úgy a 2-es terminálon, ahol a Malév leállása alapvetően megváltoztatta a képet: a kereskedelmi létesítmények legtöbbje kong az ürességtől - írja a Magyar Hírlap.

A regionális vezető szerepbe vetett bizalom ábrándja szertefoszlott, immár végérvényesen Bécs vagy Prága, de inkább utóbbi lehet a kelet-közép-európai központ. Mint ismert a légikikötőt üzemeltető társaság vezetése úgy döntött, hogy két létesítményt egyszerre a megváltozott körülmények miatt nem érdemes fenntartani, azaz az 1-ről átköltöztetik a légitársaságokat a 2-es terminálra. Mindez azt jelenti, hogy aki a 2-es terminálon is és az 1-esen is működtet üzletet, az átköltözik, aki nem, az lehúzhatja a rolót. Konkrét előkészületek a gyakorlatban még nem kezdődtek meg, így a tulajdonosok sem tudják mi a teendő.

Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője a lapnak azt mondta: a tervek szerint nyár elejére átköltöztetik a légitársaságokat. Ehhez azonban meg kell állapodni az üzletek bérlőivel is. Itt azok lesznek kedvezőbb helyzetben, akik a 2-esen is működtetnek kiszolgáló létesítményt. Akik nem, azokat mindenképpen ki kell fizetni, ugyanis többéves bérleti szerződések vannak érvényben. Arra pedig nem lehetett számítani, hogy a nemzeti légitársaság leállásával felborul ez a piac.

A nemzetközi repülőtér 1-es terminálja tavaly 2,3 millió, míg a 2-es 6,6 millió utast fogadott. Ez még mindig messze van attól a 15 milliós éves forgalomtól, amit önmagában a 2-es terminál is képes lenne ellátni, sőt a BA terveiben középtávon – az évtized végéig – húszmillió utas szerepelt. Igaz, ezeket a merész terveket még a válság előtt fogalmazták meg a befektetők. Az 1-es bezárása viszont a 2-es terminálon levő boltok forgalmát lendítheti fel. Mi tagadás, erre számítanak is az üzemeltetők. A forgalom ugyanis nagyon csekély, az éttermekben, bisztrókban, de még az újságárusoknál is csak lézengenek a vendégek.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára