Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2011. December 08. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Állami mobilcég léphet a piacra?

Állami mobilcég léphet a piacra?

Nem kizárt, hogy lesz negyedik mobilcég Magyarországon, ráadásul állami tulajdonban – írja a Figyelő.

A lap által idézett értesülések szerint a Magyar Villamosművek és a Magyar Posta jó eséllyel indulhatna mobilszolgáltatók hazai piacán, együtt vagy külön is.

2011. december 8-án kell beadni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) azokat a pályázatokat, amelyekkel a 900 megahertzes sávban lehet frekvenciakészleteket elnyerni. A tender tétje óriási, a pályáztatás során ugyanis az fog eldőlni, hogy lesz-e Magyarországon negyedik mobilszolgáltató-hálózat, avagy (belátható időn belül) három marad. A piaci szereplők – a tenderkiírás követelményeinek megfelelően – szigorúan titkosan kezelik pályázati stratégiájukat, nem kommunikálhatják azt, a Figyelő háttérbeszélgetései alapján azonban úgy tűnik, hogy az előzetes esélylatolgatások szerint lesz befutója az eljárásnak. Egyre erősebben tartja magát az a várakozás, amely szerint a negyedik mobilszolgáltató pozíciójára legnagyobb eséllyel egy állami szereplő pályázhat majd.

Egyesek szerint kezdetben a Magyar Villamos Művek Zrt.-t (MVM) szemelte ki a kormány fő pályázónak, ám később inkább a Magyar Posta Zrt.-re (MP) esett a választás, mások szerint pont fordítva zajlottak az események – tudta meg a Figyelő.

Bár a tender eredményhirdetése csak január végére várható, és az eredménye ma még nyilvánvalóan megjósolhatatlan, az állami mobilcég elméleti ötlete különösen érdekes piaci kombinációkra ad lehetőséget. Az MVM–MP párosa egyáltalán nem indulna annyira nulláról a piacon, mint azt például legutóbb, 1999-ben a Vodafone tette. Ezzel szemben az MVM kezelésében van az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat, amelyet ütemesen fejleszt és modernizál.

A gerinc tehát alapból meglenne, már csak a mobil egységeket kellene arra felfűzni. Az MP egyik fő erőssége ugyanakkor az, hogy gyakorlatilag minden településen rendelkezik bejáratott, nagy forgalmú értékesítő helyekkel, így tehát a kereskedelmi lefedettséget is azonnal országossá tehetné egy potenciális nemzeti mobilcég. Elég arra gondolni, hogy ha – a hűségidők lejártával – „csak” a teljes közszféra és az állami vállalatok váltanának erre a szolgáltatóra, az mekkora kiindulási bázist biztosítana, olvasható a Figyelő csütörtökön megjelenő számának ismertetőjében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 28. 15:07, péntek | Belföld

Márciustól változik a gyermekkel való kapcsolattartás szabályozása

Március elsejétől a járásbírósághoz kell fordulni, ha a szülők valamelyike megszegi a gyermekkel való kapcsolattartást szabályozó határozatot

2020. Február 28. 09:45, péntek | Belföld

Riasztották a gripeneket egy pakisztáni gép miatt

Riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit egy pakisztáni felségjelű repülőgép miatt, mert nem lépett rádiókapcsolatba a magyar polgári légiforgalmi irányítással

2020. Február 28. 08:43, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon

Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről. Fel kell készülni a védekezésre

2020. Február 28. 08:42, péntek | Belföld

Több megyében másodfokú riasztások a viharos szél miatt

Több megyére már másodfokú riasztásokat is kiadtak a viharos szél veszélye miatt péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban 90 kilométernél erősebb széllökések is lehetnek.