Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 10. 13:39, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Állami vagy magánnyugdíj?

Állami vagy magánnyugdíj?

Az NGM közlése szerint a maradó pénztártagok ugyanakkora nyugdíjra számíthatnak, mint az állami pillérben lévő befizetők - holott a tavaly év végén elfogadott módosítások szerint nem.

Úgy tűnik, a jogalkotó nem akar belefutni abba, hogy a 102 ezer pénztártag diszkrimináció miatt jogorvoslatot kérjen – véli a Privátbankár. Az is kiderült, hogy a most átlépők is kapnak reálhozamot.

Bár a tavaly év végén sebtiben elfogadott módosítóindítványok alapján a pénztártagok jogosulttá váltak állami nyugdíjra, a szabályozás értelmében csak az állami rendszerben lévők jussának 75%-át kaphatták volna meg. A törvény világosan fogalmaz, az NGM azonban a napokban több sajtóorgánumnak is megerősítette, hogy nem éri diszkrimináció a pénztártagokat, vagyis ők is ugyanolyan állami nyugdíjra lesznek jogosultak, mint azok, akik visszatértek az állami pillérbe.

A magánnyugdíjpénztári tagok így nehéz döntés előtt állnak, de legalább tisztul a kép. Az biztos, hogy a kormány újra megnyitja az átlépés lehetőségét a pénztártagoknak, de ezek részletszabályait még mindig nem dolgozták ki. Múlt heti sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy január végére, de legkésőbb február elejére a részleteket is kidolgozzák. A korábbi híreket is cáfolta a nemzetgazdasági tárca, vagyis úgy tűnik, hogy az állami rendszerbe visszalépők most is kapnak majd reálhozamot.

A közel 102 ezer pénztártagnak van ideje gondolkozni. A 100%-os állami nyugdíj ígérete áll szemben az azonnal kiutalható reálhozammal - nem vitás hosszú távon, melyik megoldás a jobb befektetés, csakhogy 2012 eleje nem úgy indult a háztartásoknak, ahogy azt egy éve remélték. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi költségszint-szabályozás mellett a kasszák csak önkéntes tagdíj beszedésével tudnak talpon maradni - és ebből az összegből gyarapíthatnák már meglévő vagyonukat a pénztártagok.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt