Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Szeptember 05. 00:00, szombat | Helyi

Magyarország kuplung-nagyhatalom lehet

Magyarország kuplung-nagyhatalom lehet

Kapacitást bővít az EXEDY DYNAX Tatabányán

Triplájára növeli gyártóüzeme területét Tatabányán az EXEDY DYNAX Europe Kft. A kuplungszerkezeteket és tárcsákat gyártó japán vállalat közel 8 milliárd forintból megvalósuló beruházása több mint 130 új munkahelyet teremt majd a következő években.
Mintegy 3,3 milliárd japán jenből, azaz közel 8 milliárd forintból csaknem 8 ezer négyzetméterrel bővíti gyártóüzemének területét az EXEDY DYNAX Europe Kft. a Tatabányai Ipari Parkban. A kuplungszerkezeteket és tárcsákat gyártó japán vállalat a már meglévő telekkel határos több, mint 37 ezer négyzetméteres terület megvásárlását és a jelenlegi gyártócsarnok 12.360 négyzetméteresre növelését jelentette be mai átadó ünnepségén.
A beruházásnak köszönhetően az EXEDY-DYNAX csoport, a világ egyik vezető kuplunggyártója, által gyártott súrlódó betétek egynegyedét Magyarországon fogják gyártani. A termelés várhatóan 2016 januárjában kezdődik az új üzemben, és az alkalmazottak száma 2018-ra eléri majd a 133 főt, az árbevétel pedig meghaladja a 2,9 milliárd japán jent (azaz 6,4 milliárd forintot). Az EXEDY DYNAX Europe Kft. célja, hogy növelje európai értékesítését, versenytársait megelőzve kezdjen termelni a kontinensen, és kikerülje az árfolyamkockázatot. A vállalat partnerei közé tartozik a Daimler, a Magna és a ZF is.
„Magyarország évtizedek óta a japán vállalkozások egyik rendkívül kedvelt célpontja, hiszen logisztikailag kiváló az elhelyezkedése, fejlett infrastruktúrával rendelkezik, a munkaerő szakképzett, a kormány pedig támogatja a beruházásokat, elsősorban az autóipar területén” – emelte ki Hisakawa Hidehito, az EXEDY DYNAX Europe Kft. anyavállalata, az EXEDY csoport elnök-vezérigazgatója Tatabányán. A csoport világszerte 23 országban 41 leányvállalattal van jelen, és több mint 17 ezer embert foglalkoztat. A globális értékesítés 2014-ben meghaladta az 1,7 milliárd eurót. A cégcsoport magyarországi egysége 1993-ben kezdett működni.
„Japán, Kína és az Egyesült Államok mellett Magyarország lesz a termelésünk negyedik pillére. Itt gyártjuk majd a cégcsoport által gyárott összes súrlódó betét negyedét. Összesen 24 millió eurót fordítunk a fejlesztésekre, beleértve a területvásárlást és újabb eszközök beszerzését is” – tette hozzá Hisakawa Hidehito.
„Öröm látni, hogy tovább fejlődnek a gazdasági kapcsolatok hazám és Magyarország között: immár 150 japán vállalat rendelkezik magyarországi képviselettel. Mára 26000 munkavállaló dolgozik japán tulajdonú vállalatoknál Magyarországon, ezek a munkáltatók jelentős mértékben járulnak hozzá a magyar gazdaság működéséhez. Az EXEDY DYNAX Europe elsőként a kontinensen, Magyarországon kezdi meg az automata sebességváltó alkatrészeinek gyártását. Japán kormánya elkötelezett a japán vállalatok tengerentúli tevékenységének előmozdítása mellett; az EXEDY DYNAX Europe a továbbiakban is számíthat támogatásunkra” – mondta Kosuge Junichi, Japán magyarországi nagykövete.

„Nagy öröm egy olyan vállalat bővülését, növekedését látni, amely már 22 éve működik Tatabányán. A kormány célja, hogy vonzó környezetet teremtsen a befektetők számára. A japán-magyar gazdasági kapcsolatok kiválóan alakulnak, a tavalyi évben 5,5 százalékkal nőtt a kétoldalú áruforgalom: mára Magyarország megbízható és stabil partnerré vált a japán vállalatok számára” – hangsúlyozta dr. Pana Petra, külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár. „Az EXEDY DYNAX Europe tatabányai üzemének termelési kapacitása háromszorosára nő 2016 januárjától, és ami legalább ilyen fontos: 130 új munkahely jön létre. A fejlesztés nagyrészt a vállalat dolgozóinak, a gyártósorok mellett álló szakembereknek köszönhető, hiszen az ő áldozatos munkájuk tette lehetővé a vállalat sikeres magyarországi működését, amely további bővítésre sarkallta az anyavállalatot” – tette hozzá a helyettes államtitkár.
„Talán nem véletlen, hogy éppen egy fontos tatabányai ünnepen, a Bányásznapon történik meg az új gyárcsarnok avatása. Tatabánya a helyi emberek munkájára épült. Amikor 120 évvel ezelőtt elkezdődött a bányászat, a mai város helyén még csak 3 kis falu állt. Az ország minden pontjáról érkeztek olyan emberek, akik családjuk tisztességes megélhetésének érdekében kemény, olykor veszélyes munkát vállaltak. Ugyan a bányászat mára megszűnt, ezek az értékek megmaradtak, a küzdeni akarás, a lelkiismeretes munka ma is a tatabányaiak sajátja. Erre építhettünk, amikor a rendszerváltás után, a bányászat megszűnése után a város hozzálátott új gazdasági szerkezetének alakításához. Ehhez a kormányzat segítsége mellett nagyon fontos volt a külföldi befektetők bizalma, így az EXEDY DYNAX Europe-é, amely az elsők között kezdte meg működését Tatabányán 22 évvel ezelőtt” – mondta el beszédében Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere. „Hogy a helyiek kiváló munkát végeztek, azt mi sem igazolja jobban, mint a mostani bővítés, amely által stratégiai üzemmé válik a gyár. Hálával tartozunk az EXEDY-nek, mert újabb lépésével segíti városunk fejlődését, miközben Tatabánya társadalmi és kulturális életének is aktív támogatója” – zárta beszédét a polgármester.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya