Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 27. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország: van élet a bóvli kategóriában is

Magyarország: van élet a bóvli kategóriában is

A Moody's lépését követően nem csupán a befektetői érdeklődés, hanem a vélemények is megsokszorozódtak a hazai piac jövője kapcsán.

Ez főként annak köszönhető, hogy a hazai piac mélyfagyasztott állapotba került az utóbbi hetekben, mivel a piaci szereplők egyre nagyobb hányada helyezkedett várakozó álláspontra a hitelminősítők kommentárjaira várva - írják az Equilor elemzői.


Befektetői szempontból a bizonytalanságnál még a bóvli kategóriába kerülés is jobb, ennek megfelelően az akár néhány hetet is felemésztő portfólió-átrendezések után jelentős pozitív korrekcióval számolnak az Equilor elemzői a parketten. Az S&P a csak februárban mond véleményt a magyar adósságról, ami elegendő időt biztosít a kormánynak arra, hogy újabb gazdaságpolitikai lépéseket tegyen az adósságpálya egyensúlyának biztosítására, így elkerülhető lenne az újabb leminősítés.

Kedden ül össze ismét a monetáris tanács, hogy a kamatról határozzon. A piaci várakozások megosztottak: a Moody's döntése után minimum 50 bázispontos emelést várnak az újonnan megkérdezettek, de van aki 100 bázispontos ugrást vár a jelenlegi 6 százalékos szintről. A pénzpiacon ennél konkrétabb a helyzet: három hónapon belül összesen 150 bázispontos többlettel kalkulálnak a befektetők, azonban ezt követően már nem emelkedne tovább az alapkamat. Az elemzők szerint a jegybanki alapkamat a mostani környezetben kevésbé számít iránymutatónak, mivel egy 25/50 bázispontos emelés gyakorlatilag semmilyen iránymutatást nem jelentene, pusztán igazodna a jegybank a piaci folyamatokhoz. Markáns változást csak egy 150/200 bázispontos szigorítás hozna, ami legalább részben meglepné a piaci szereplőket. Egy ilyen markáns lépésre azonban a jegybank korábbi döntéseit, a monetáris tanács összetételét és a reálgazdasági folyamatokat áttekintve csupán minimális esélyt látnak az elemzők.

A Moody's betessékelt minket a bóvli kategóriába, ami drasztikus eladói hullámot hozott a hazai kötvénypiacon. Ez azért van, mivel sok intézményei szereplő, befektető a mostani lépést követően nem tarthat magyar állampapírt. Ennek megfelelően jelentős tőkekivonással számolnak az elemzők a magyar kötvénypiacról, amely feljebb tornázza majd a hozamokat (azaz olcsóbbak lesznek ezek az instrumentumok). Akármennyire is borús a gazdasági média és negatívak a szereplők, az Equilor nem számol azzal, hogy Magyarország csődbe menjen.

A hét közepén arcára fagyott a mosoly a befektetőknek, hiszen a németeknél a 10 éves államkötvények kapcsán elmaradt a szokásos tolongás. A tervezett 6 milliárdos összegnek csak mintegy kétharmadát, 3.8 milliárd eurót vontak be az aukcióba, ami egy csapásra elvette a kedvét a piaci szereplőknek. Ezzel párhuzamosan az amerikai aukció 3,2-szeres lefedettség mellett 1,415 százalékos rekord kamattal kelt el. Az amerikai államkötvények iránt megnövekedett kereslet elsősorban az európai adósságválsággal függ össze. Másrészt az amerikai szuperbizottság képtelen volt megállapodni a hiánycsökkentésről, melynek következtében automatikus kiadáscsökkentések valósulnak meg, ami visszatartja a növekedést. A pénteki olasz aukció is a múlt heti spanyol-francia párost követte, ha a hozamok megugrását vesszük alapul. Összességében elmondható, hogy tengeren innen és azon túl is csúcsot döntöttek az államkötvény hozamok a recessziós félelmek és a kormányok tétovázása miatt. A befektetők által megvásárolt államkötvények a költségvetés finanszírozása szempontjából jelentős tételnek minősülnek, azonban azt is látni kell, hogy ezeken a szinteken már komoly plusz terhet rónak az adott ország államadósság állományának növekedésére nézve.

Újabb leminősítések esetén a megugró CDS felárak tovább ronthatják a főbb tőzsdeindexek teljesítményét és nagyobb volumenű kötvény bevásárlásra késztethetik a piaci szereplőket, feltéve ha még hisznek az állami garanciavállalásban. Görögország példáját látva azonban az ugráló vár bármikor könnyen leereszthet. Az elemzők szerint a piaci szereplők egyértelműen arra játszanak, hogy az EKB beindítsa a pénzpumpát a piacon és betárazzon a kötvényekből, így a megszorító intézkedésekre időt kapnának az államok.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitelminősítők

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.