Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 25. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Már a jövő év elejére tartalékol a magyar kormány

Már a jövő év elejére tartalékol a magyar kormány

Előretekint a kormány, és már most a jövőre lejáró devizaalapú állampapírok megújítására készül, miután nagyrészt már teljesült az idei finanszírozási terv. Valószínűleg ismét nagyobb összegű dollárkibocsátással biztosítja be, hogy már az idén begyűjtse a jövőre esedékes devizakifizetéseket, ezzel csökkentve a piac szeszélyeiből adódó kockázatokat - írja a Magyar Nemzet.

Az idei finanszírozási tervben meghatározottnál nagyobb összegben értékesíthet devizakötvényt még ebben az évben az Államadósság-kezelő Központ, miután a 2013-ban lejáró devizafizetési kötelezettség nagy részét már teljesítette – értesült a Magyar Nemzet. Ennek az az oka, hogy az államnak célszerű a forrásokat már jó előre, a jövő év elejére biztosítani. Az ÁKK-nak már most gondolnia kell arra, hogy csak 2014. januárjában egymilliárd eurónyi devizakötvény jár le, amit piaci forrásokból meg kell újítani. Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója szerint azért kell még az idén végrehajtaniuk a tranzakcióhoz szükséges kibocsátást, mert a piaci kondíciók most még kedvezőbbek, később ennél csak rosszabb helyzet várható. Borbély pénteken az Inforádiónak lehetséges időpontként az őszt nevezte meg, legalábbis ekkor „hosszabb távon a legolcsóbban lehet a januári lejáratot előfinanszírozni”.

Az idei évre tervezett 5,1 milliárd eurónyi devizaforrásból hazánk a február eleji dolláralapú állampapír-kibocsátással 2,5 milliárd eurót, a Prémium Euró Magyar Államkötvény értékesítésével 1,7 milliárd eurót, illetve az Európai Beruházási Banktól származó kedvezményes hitel lehívásával együtt mintegy 4,6 milliárd eurót gyűjtött össze. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy devizából már csak ötszázmillió euró finanszírozási igény mutatkozik erre az évre. Az ÁKK a Magyar Nemzettel közölte: jövőre 5,4 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, aminek a nagy részét az állam a nemzetközi tőkepiacokról finanszírozza. – A kibocsátások pontos összege és devizaneme nincs előre meghatározva, az az aktuális piaci környezettől függ – közölte az Államadósság-kezelő Központ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk