Városlista
2020. január 24, péntek - Timót

Hírek

2014. November 26. 10:16, szerda | Helyi

Már dolgoznak a Tulipános házon

Már dolgoznak a Tulipános házon

Megkezdődtek az óvárosi Tulipános ház, volt tiszti kaszinó állagmegóvási munkálatai.

Mint ismeretes, az épület megvásárlásáról még szeptemberben rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők, mivel a volt bányatiszti kaszinó állagának megóvása érdekében azonnali beavatkozás vált szükségessé, illetve a későbbiekben komoly összeget kell majd fordítani az épület felújítására is – mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Schmidt Csaba polgármester. A polgármester hangsúlyozta: a városban élők közössége számára fontos, hogy a régi, értéket képviselő városi ingatlanok közösségi tulajdonba kerüljenek, melyek közül az egyik legszebb műemlék-jellegű épület a Tulipános ház vagy Cifra palota néven ismert, egykori tiszti kaszinó. Az épületen az elmúlt napokban kezdődtek el az állagmegóvási munkálatok, melyek elsősorban a tetőhéjazat javítását és egyéb bádogos munkákat jelentenek. A beruházás középtávú megoldást jelent, hisz ennek köszönhetően a tető jó állapota várhatóan 5-10 évig megtartható. A felújítást követően az ingatlant közösségi célokra használná a város, a funkciót tekintve azonban további párbeszédre lesz szükség – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette: a város törekszik arra, hogy helyi vállalkozókat alkalmazzon a jelentős beruházások megvalósításánál, a kivitelezést most a tatabányai a Száfián és Társa Kft. szakemberei végzik. A legfontosabb állagmegóvási munkákkal várhatóan január közepére készülnek el.

A sajtótájékoztatón megtudtuk: mivel az épület védettséget élvez, a tetőhéjazat javítása a Járási Hivatal Örökségvédelmi Felügyeletének bevonásával zajlik, így statikus és favédelmi szakértő is részt vesz a munkálatokban. A beruházás keretében a tető károsodott, beázott részeit cserélik ki, majd ismét palával fedik be, míg a bádogosok az épület ereszcsatornáját hozzák rendbe.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 19. 00:00, vasárnap | Helyi

Hat tipp az egyetemválasztáshoz – szülőknek

Alig egy hónapja maradt a végzős középiskolásoknak, hogy eldöntsék, hol folytatják tanulmányaikat: az idén szeptemberben induló egyetemi képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni.

2020. Január 18. 00:00, szombat | Helyi

Piaci körkép

Narancs: napi parancs

2020. Január 16. 00:00, csütörtök | Helyi

Ingyenes mozi!