Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2015. Január 07. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Marasztalják a görögöket

Marasztalják a görögöket

Felérnek egy verbális intervencióval az euró piacán azok a szócsaták, amelyeket Görögország kapcsán vívnak az érintettek. A győzelemre készülő ellenzék ismét adósságleírást emleget - írja keddi cikkében aVilággazdaság.

Az volt a cél, hogy stabilizáljuk az eurózónát, összes tagjával együtt, Görögországot is beleértve. Ebben nincs változás, remélem ezt világossá tettem – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a német kancellár szóvivője, Steffen Seibert. A hivatalos megszólalásra azután került sor, hogy előtte a sajtóban üzengettek névvel és név nélkül megszólaló német kormányzati szereplők Görögország eurózónatagságával kapcsolatban.

Egy a Der Spiegel honlapjára szombaton kikerülő értesülés úgy szólt, hogy Angela Merkel és pénzügyminisztere, Wolfgang Schauble szerint már kezelhető volna a “grexit”, azaz a görögök távozása; vasárnap már hiába idézték a kancellárhelyettes Sigmar Gabriel ezzel ellentétes szavait a Hannoverische Allgemeine Zeitungból, hétfőre virradóra 1,18605-ig esett az euró/dollár.

A 2006 márciusa óta nem látott mélységből aztán kissé feljebb kapaszkodott az árfolyam, de arról nincs szó, hogy megnyugodtak volna a piacok. A január 25-re kitűzött előrehozott görög parlamenti választások előtt a közös pénzt vélhetőleg továbbra is a szócsaták rángatják majd, beleértve a Görögországon belülieket is. A távozó miniszterelnök, Antonisz Szamarasz , a jobbközép Új Demokrácia párt vezetője újév utáni megnyilatkozásaiban azt hangoztatta, hogy ha a radikális baloldali Sziriza nyer, akkor Görögországra államcsőd vár, és el kell hagynia az eurózónát.

A Szirizát vezető Alekszisz Ciprasz korábban maga hirdette, hogy Athénnek vissza kell térnie a drachmához – erről ma már nem beszél, de egy január 3-i beszéde szerint az „értelmetlen és katasztrofális” szigorítások befejezéséről, illetve adósság-átrendezési követeléséről nem tesz le. A görög államadósság nominális értékének zömét le kell írni – idézte Ciprasz szavait a Bloomberg – , ugyanúgy, ahogy ez Németország esetében történt 1953-ban.

A görög államadósság jelenleg mintegy 330 milliárd euró, ami a GDP 175 százalékának felel meg; az állampapírok után átlag 2,4 százalékos kamatot fizetnek, kevesebbet, mint a német kötvények átlag 2,7 százalékos kamata – hívta fel a figyelmet a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német napilap szerint ennek az a magyarázata, hogy Athén mögött ott állnak a nemzetközi donorok, vagyis a 240 milliárd eurós mentőcsomagot összerakó Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap. Az adósság jó része benne van különféle származékos termékekben – figyelmeztettek korábban is elemzők – , így bármilyen nem egyeztetett adósság-átütemezési vagy -leírási kísérlet azonnal megviselné azokat is, emellett megrendítené a fizetésképtelenség elleni biztosítások (CDS) piacát.

Mindez szakértők szerint akkora csapást mérne az euróra, amit az egész globális pénzügyi rendszer megérezne – nem véletlenül hasonlítgatták már többen is a Lehman Brothers bedőléséhez a feltételezett görög összeomlást. Ráadásul lassan öngerjesztő folyamatot kezd beindítani az, hogy a csőd vagy a kilépés esélye egyáltalán újból felmerült: előzetes becslés szerint decemberben a görög bankok betétállománya nettó 3 milliárd euróval apadt novemberhez képest, amikor viszont a jegybank hivatalos adatai szerint alig 222 millió eurónyi csökkenéssel érték el a hó végi 164,3 milliárdos állományt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni