Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 26. 19:03, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Marihuána-részvények: bejön a cucc, vagy füstbe megy a befektetés?

Marihuána-részvények: bejön a cucc, vagy füstbe megy a befektetés?

Naponta mintegy 20 milliárd darab cserél gazdát a recept nélkül kapható gyógyszereket forgalmazó cégek részvényeiből az Egyesült Államok tőzsdéin. Mindez darabszámban több, mint a New York-i Értéktőzsde teljes napi részvénykereskedése. A vény nélkül kapható amerikai gyógyszerek gyártóinak és termelőinek részvényei egyre nagyobb számban kerülnek piacra, és ezzel az orvosi marihuána is egyre több befektetőt vonz. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint a kérdés csak az, hogy nem túlzott-e a hasonló befektetések kockázata.

A marihuána egyelőre csak 20 amerikai államban legális, de a piac elfogadottsága határozottan erősödik. Február elején, például, az Egyesült Államokban változott a törvényi szabályozás annak érdekében, hogy a bankok végre finanszírozhassanak marihuána-kereskedelemre épülő tevékenységet, míg korábban a hasonló üzleti megállapodások kizárólag készpénzről szólhattak.

A tőzsdei kereskedést sikeresen ösztönző orvosi marihuánát gyártó cégek részvényeinek árai az egekbe szöktek: ezek a papírok a kezdetekhez képest 200 és 1000 százalék közötti növekedést regisztráltak. Ennek ellenére, a gyógyszerkészítmények részvényeivel történő kereskedéssel nagyon óvatosan kell bánni – különösen akkor, ha ezek a gyógyszerek Amerika és a világ nagy részén illegálisnak minősített anyagokat tartalmaznak.

„A fő probléma az, hogy a gyártó cégeknek nem kötelességük pénzügyi adatokat és rendszeres pénzügyi jelentéseket nyilvánosságra hozni. Nem tudjuk, mennyi a bevételük mennyi profitot termelnek, és ebben van a valódi kockázat” – emelte ki Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája. – „Ha ilyen részvényt veszünk, nem ismerhetjük a befektetés értékét. Lehet, hogy egyszer majd nagy hasznot hoz, és lehet, hogy semmit, de rajtunk áll, mennyi pénzt szánunk lottóra.”

Ha a marihuána további amerikai államokban válik törvényessé, a szövetségi kormánynak előbb-utóbb nemzeti szinten kell törvényalkotást kezdeményeznie ebben a kérdésben; ez pedig a jövőben az európai törvényhozókat is befolyásolhatja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).