Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Június 16. 07:01, péntek | Belföld
Forrás: mti

MÁV-Volán: Kajla-útlevéllel az idei nyári szünetben is ingyen utazhatnak a kisiskolások

MÁV-Volán: Kajla-útlevéllel az idei nyári szünetben is ingyen utazhatnak a kisiskolások

Az iskolai szünidő alatt minden alsó tagozatos diák, akinek van világoskék Kajla-útlevele, díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz, a GYSEV, a Bahart és a Mahart belföldi, helyközi járatain.

A "Hol vagy, Kajla?" program célja, hogy kisiskolások megismerjék és a családjukkal közösen beutazzák Magyarországot.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt idézték, aki azt mondta, az idei nyár is a családokról szól: számtalan táborozási lehetőség, program, különleges esemény vár kicsikre és nagyokra szerte az országban.

A Kajla-program ötödik éve bizonyítja, hogy rengeteg élmény vár mindenkit Magyarországon, csak útra kell kelni. Megújuló közlekedési járműpark, menetrendi fejlesztések, új kedvezményes jegykonstrukciók; a közlekedési vállalatok felkészültek, így minden adott ahhoz, hogy az idei nyár is a felejthetetlen élményekről szóljon - tette hozzá a kormányszóvivő.

Miklós István, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingigazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta: több százezer utazás és több tízmillió utaskilométer köthető a programhoz. Ennyiszer éltek a családok ezzel a lehetőséggel, ezáltal erősítve a belföldi turizmust.

"2019 óta 700 ezer alsó tagozatos diák örülhetett a Kajla-útlevelének és kezdte el a pecsétgyűjtést országszerte" - ismertette.

Pafféri Zoltánt, a MÁV vezérigazgatóját idézve azt írták: tavaly mintegy 150 ezer utazáshoz használták a Kajla-útlevelet a MÁV-Volán-csoport járatain, így több mint 12 millió kilométert tettek meg az utasok a három iskolai szünetben.

Hozzátette, az idei tavaszi szünetben több mint 7500 utazás történt valamely Kajla-termék felhasználásával. A legkedveltebb úti célok között volt busszal Pécs, Veszprém és Esztergom, míg vasúton a Budapest-Miskolc, a Budapest-Vác és a Budapest-Szeged szakasz.

A MÁV-START Kajla-kutyás matricával ellátott, nagy teljesítményű TRAXX mozdonya szintén öt éve járja az országot, idén nyáron főképp a Balaton partján lesz látható.

A kisdiákok június 17. és augusztus 31. között utazhatnak díjmentesen a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain a pecsétgyűjtő világoskék Kajla-útlevél és személyazonosításra alkalmas igazolvány - diákigazolvány vagy személyi igazolvány - felmutatásával. A korábbi sárga és sötétkék útlevelek már nem jogosítanak ingyenes utazásra.

A díjmentes utazásra szóló Kajla vasúti regisztrációs jegyet előre meg kell váltani a pénztárakban, a jegykiadó automatáknál vagy a MÁV-applikáción keresztül. Az ingyenes utazás 2. kocsiosztályra érvényes, feláras vonatokra a pótjegyet vagy a helyjegyet ez esetben is meg kell vásárolni.

A MÁV-START és a GYSEV járatain a gyermekkel együtt utazó egy vagy két kísérő 33 százalékos kedvezményt kap, ha más kedvezménnyel nem rendelkezik.

Volánbuszos utazás esetén a Kajla-útlevéllel rendelkező gyermekeknek nem kell menetjegyet váltani, de a helyfoglalással közlekedő járatokra javasolt Kajla regisztrációs jegy kikérése elővételben a pénztárakban. A Volánbusznál a kísérők a menetjegyüket a társaság hatályos díjszabása és kedvezményrendszere alapján vásárolhatják meg. A távolsági kiegészítő jegyre kedvezmény nem érvényesíthető.

A nyári szünetben ismét elérhető a "KajlaBalaton24 jegy" is. Ez az utas által megjelölt időponttól számított 24 óráig érvényes, de legkésőbb augusztus 31-ig. A kedvezményes jeggyel egy napig korlátlanul lehet utazni a Volánbusz Balatonfüred és Tihany között közlekedő, menetrend szerinti járatain, a MÁV-START balatoni vonalain (Szabadbattyán-Tapolca, Szabadbattyán-Balatonszentgyörgy, Balatonszentgyörgy-Sümeg), valamint a balatonfenyvesi kisvasúton.

A Kajla-kampánnyal kapcsolatos további információk a www.kajla.hu oldalon érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során