Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Augusztus 10. 09:51, kedd | PR

Mégis mennyire lehet színes egy szinkronhang?

Mégis mennyire lehet színes egy szinkronhang?

Azt mondják, hogy a színészek élete érdekes és színes, de milyen lehet egy szinkronszínész élete?

Magyarország egyik legnépszerűbb szinkronhangjának repertoárjába lestünk bele, hogy megnézzük mennyire lehet sokoldalú egy szinkronhang.

Különféle karaktereket életre kelteni izgalmas feladat, sokan ezért is kacérkodnak a színész szakmával. Ennél talán már csak az lehet érdekesebb, ha egy meglévő filmhez kell magyar hangot adni. Az egyik legnépszerűbb magyar szinkronhang Galambos Péteré, aki a Hungarianvoices nevű magyar filmszinkron stúdió egyik vezető színészének hangja.

Nincs film, amiben nem szinkronizál

Kis túlzással Galambos Péter hangja olyan népszerű, hogy szinte minden második filmben találkozunk a hangjával. Becenevén Galamb elképesztően széles spektrumon szinkronizál. Volt már olyan világklasszisok magyar hangja, mint Vin Disel, vagy hasonlóan nehézsúlyú színésztársa Dwayne Johnson, de ő beszéltette Rosst a Jóbarátok című sorozatból vagy Wesley Snipest számos szerepében.

Ezek az emberek közelről sem tekinthetőek hasonlónak sem egymáshoz, sem pedig Galambhoz, mégis tökéletesen visszaadja a karaktereiket magyarul a vérprofi szinkronszínész. De ez még nem minden.

Ha van 2-3 éves gyerek a családban, akkor egészen biztosan ismerős Galambos Péter hangja a Pocoyo című sorozatból, vagy ha nagyobbak a srácok, akkor a Transformers és a Kung Fu Panda rajzfilmből.

Mitől lesz egy hang ennyire népszerű?

A szinkronhangokat legtöbbször a szinkronrendező választja ki, de casting, azaz szerepválogatás alapján. Ha egy hang nagyon összepasszol az adott színésszel, akkor a nézők már úgy megszokják, hogy hosszú távon megmarad egy adott színész magyar hangjának. Ez történt Galambos Péter esetében Vin Disellel, de hasonlóan ikonikus páros Tom Selleck és Sörös Sándor, vagy éppen Bud Spencer és a néhai Bujtor István. A sort még hosszan sorolhatnánk.

Igazából nincs recept rá, hogy egy szinkronhang mennyire nő majd össze egy adott színésszel, de ha alapvetően jó a választás és a nézők egy igazi kasszasiker nagy filmben találkoznak először azzal a magyar hanggal, akkor jó eséllyel a hang később is megmarad a színész magyar hangjának. Ehhez kell azonban az adott szinkronszínész profizmusa és tehetsége is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.