Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. December 24. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkezdődik a Panama-csatorna riválisának az építése

Megkezdődik a Panama-csatorna riválisának az építése

Az előreláthatólag 2020-ra elkészülő csatorna több mint háromszor olyan hosszú lesz, mint a panamai. A munkálatok ünnepélyes megnyitóján Daniel Ortega, Nicaragua elnöke és Vang Csing, a beruházó hongkongi HKND csoport vezére vesz részt.

Az előreláthatólag 2020-ra elkészülő csatorna 278 kilométer lesz: több mint háromszor olyan hosszú, mint a panamai. A Csendes-óceánt a Karib-tengerrel összekötő csatorna megépítésének költsége a becslések szerint 50 milliárd dollárra (vagyis 12 900 milliárd forintra) tehető. A csatornát a tervek szerint az építtető hongkongi vállalat fogja üzemeltetni akár 100 évig, az építkezés 50 ezer embernek ad majd munkát a következő öt évben.

„A nicaraguaiak évszázados álma kezd valósággá válni”

Nicaragua a csatorna megépítésétől azt várja, hogy Közép-Amerika leggazdagabb országává válik. „December 22-én a nicaraguaiak évszázados álma kezd valósággá válni” – mondta a csatornabizottság és a HKND csoport szóvivője.

A projekt műszaki, pénzügyi és környezeti megvalósíthatósági tanulmányai nem nyilvánosak. Az építkezés ellen az utóbbi hónapokban több ezer, a csatorna végleges nyomvonalán élő farmer és őslakos tüntetett.

Környezetvédők szerint ugyanakkor a csatorna megépítése tönkre fogja tenni a Nicaragua-tó vizét és élővilágát, az édesvíz beszennyezésével pedig elveszne az ország egyik fő víznyerőhelye. Hajózási szakértők szerint nem lenne elegendő hajó, mely kihasználná az útvonalat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.