Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Szeptember 26. 12:55, hétfő | Helyi

Megkezdődött az Által-ér rehabilitációja

Megkezdődött az Által-ér rehabilitációja

Ünnepélyes alapkőletétel ünnepséget tartottak Tatán az Által-ér rehabilitáció megkezdésének napján.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG) a Közép-dunántúli Operatív Program keretében több, mint 1,37 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a Tatai Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációjára.
Tatán került sor az alapkőletétel rendezvényre, amelyen Pannonhalmi Miklós, az ÉDUKÖVIZIG műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a beavatkozás után az árvízi elöntés kockázat lecsökken, a vízpartok, vizes élőhelyek környezete esztétikus, rendezett és fenntartható lesz. Ezt követően Popovics György a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke ismertette a projekt hátterét, majd Michl József, Tata város polgármestere és az Által-ér Szövetség elnöke méltatta a beruházás jelenetőségét a térségben. Oltványi József ügyvezető a projekt kivitelezéséért felelős +BMO”Konzorcium nevében felvázolta az ütemezés folyamatát,majd sor került az ünnepélyes alapkőletételre. A beruházás teljes időtartama alatt projekttábla nyújt információt a nyitó rendezvény helyszínén Tatán, az Oroszlányi út és a Május 1. út kereszteződésénél az Által-ér partján.
A beruházásban összesen 10 település érintett, melyek közül Dunaalmás, Naszály, Tata, Tatabánya, Környe, Kecskéd kül-és belterületein, Szomód, Vértesszőlős, Bokod és Oroszlány településeknél pedig csak külterületeken történik majd beavatkozás. A projekt célja a vízgyűjtőn lévő vízfolyások vízszállító képességének visszaállítása, a műtárgyak korszerűsítése, a szűkös vízkészletekkel való takarékos gazdálkodás biztosítása, a vízminőségi állapotok javítása. Az Által-ér a terület fő vízlevezetője, befogadója társulati önkormányzati árkoknak, vízelvezető rendszereknek így amennyiben visszaáll az eredeti vízszállítási képessége, akkor a csapadékvizek levezetésében jelentős javulás lesz tapasztalható.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya