Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 21. 15:46, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkezdték a bankok a felkészülést a pozitív adóslista bevezetésére

Megkezdték a bankok a felkészülést a pozitív adóslista bevezetésére

A központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény értelmében teljessé válik a lakossági hitelnyilvántartás.Ezáltal a korábbi, BAR lista néven közismert negatív adóslista mellett létrejön a pozitív adóslista is.

Ennek életre hívását valamennyi magyarországi hitelintézetnek kötelező adatszolgáltatással kell támogatnia.

A pozitív adóslista a hitelintézetek azon lakossági ügyfeleinek adatait fogja tartalmazni, akiknek hitel- vagy hitel-jellegű szerződése van bármelyik magyarországi pénzügyi szolgáltatóval függetlenül attól, hogy az ügyfél a fizetési kötelezettségeinek eleget tett-e. A pozitív adóslistán szereplő magánszemélyek a jövőben gyorsabban és könnyebben juthatnak át a pénzintézetek hitelminősítési eljárásán, amennyiben újabb hitelt szándékoznak felvenni, hiszen a korábbi hitelekkel kapcsolatos adataik hozzáférhetővé válnak a hitelintézetek számára. A megfelelő hitelmúlt kedvezőbb kondíciókat is jelenthet az ügyfeleknek egy új szerződés esetén. A törvény értelmében a pozitív adóslista az adatfeltöltést követően 2012 tavaszán kezdi meg működését.

A Bankszövetség ezúton tájékoztatja a hazai pénzintézetek lakossági ügyfeleit, hogy a következő hetekben, legkésőbb 2012. január 9-ig tájékoztató levelet fognak kapni attól a hitelintézettől, amellyel hitel- vagy hitel-jellegű szerződésüket kötötték. Ebben a levélben a bankok a pozitív adóslistába kerülő adatokat közlik az ügyfelekkel. A Bankszövetség felhívja a tisztelt ügyfelek figyelmét, hogy a pozitív adóslistával kapcsolatban csak azoknak kell intézkedniük, akik úgy vélik, hogy az egyeztetésre megküldött adatok nem helyesek, vagy időközben változtak. Az érintett ügyfeleknek a személyre szóló tájékoztató levelekben megjelölt módon kell megtenniük a bejelentésüket. A levelek emellett tartalmazzák azokat az elérhetőségeket, amelyeken tájékozódni lehet a pozitív adóslistával kapcsolatban. Az egyes pénzintézetek ügyfél-információs forrásain kívül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete honlapján, a www.pszaf.hu –n is teljes körű információt kaphatnak az érdeklődők.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.