Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 12. 14:50, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Megsemmisülhet a Föld? - VIDEÓ

Megsemmisülhet a Föld? - VIDEÓ

Ha a világ 2012-ben véget ér, azért egészen biztosan nem a Nap lesz a felelős – jelentették ki a NASA kutatói.

A tudósok szerint csillagunknak egyszerűen nincs elég energiája ahhoz, hogy ilyen távolságra gyilkos tűzcsóvákat bocsásson ki. A maják naptára szerint ugyan 2012. december 21. körül véget ér a világ, a NASA szakemberei szkeptikusak az apokalipszist illetően. Mások viszont különböző elméleteket gyártanak arról, mi is semmisíthetné meg Földünket.

Az egyik népszerű elmélet szerint egy hatalmas napkitörés fog véget vetni bolygónknak. Napunk most valóban 11 éves ciklusa csúcsa felé tart, ám a tudósok inkább 2013-ra, 2014-re várják a legnagyobb napviharokat. De szerintük ezek egyáltalán nem okozhatják a Föld pusztulását, hiszen hasonló naptevékenységek mindig is léteztek, s lám, bolygónk még mindig él és virul.

Csillagunk „időjárása” valóban hat a bolygónkra, a kitörések időlegesen megváltoztathatják a légkör felső rétegeit, zavarokat okozhatnak a műholdas sugárzásban, a koronaanyag-kilökődés nyomán pedig 5 millió km/órás sebességgel a Föld felé száguldó részecskék még nagyobb problémát okozhatnak: legrosszabb esetben a távközlési berendezések is használhatatlanná válnának. Ám a földi életet ez sem veszélyeztetné igazán.

A nemrég a közelünkben járt Elenin üstököstől is többen azt várták, hogy hatalmas földrengéseket, szökőárakat okoz, megsemmisítve a földi életet. A világvégét várók azonban csalatkoztak: az Elenin egyszerűen darabjaira hullott, mivel túl közel süvített el a Nap mellett.

A Nibiru bolygóra sokan szintén az apokalipszis ügynökeként tekintenek. A Földnél négyszer nagyobb égitest szerintük jövőre beleütközik bolygónkba, s természetesen megsemmisíti azt. Ezzel az elmélettel egyetlen probléma van: a Nibiru (más nevén X-bolygó) nem létezik – mondta nemrég Don Yeomans, a NASA földközeli objektumokat vizsgáló részlegének egyik vezetője. Yeomans egyébként azt is elárulta, semmilyen apokaliptikus előkészületeket nem tervez, nincs túlélő-felszerelése, nem raktározott el extra élelmiszert 2012-re. Szerinte ugyanis egyelőre semmi nem veszélyezteti a Földet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára