Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 04. 10:31, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Megszűnhet a legrégibb svájci bank

Megszűnhet a legrégibb svájci bank

Kénytelen lesz beszüntetni működését a legrégibb svájci bank, miután bűnösnek vallotta magát egy New York-i bíróság előtt az amerikai polgároknak adóelkerülésben nyújtott támogatás miatt ellene indított vádban - számolt be a brit BBC hírszolgálat.

Az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat előtt 35 évvel, 1741-ben alapított Wegelin & Co. elfogadta az amerikai bíróság által rá kivetett 57,8 millió dolláros (44 millió euró) büntetést, amelynek megfizetése után a bank - a közleménye szerint - "beszünteti működését".
A bank az eljárás során elismerte, hogy közel tíz éven keresztül több mint száz amerikai állampolgárnak nyújtott támogatást 1,2 milliárd dollár elrejtésében az amerikai adóhivatal, az Internal Revenue Service (IRS) elől.
A svájci bankok már évek óta nem nyitnak amerikai polgároknak offshore számlákat. Preet Bharara ügyész szerint a bank "a legnagyobb készséggel töltötte be a más svájci bankok által hagyott űrt, miután azok az amerikai hatóságok nyomására felhagytak a gyakorlattal". Az ügyész rámutatott, hogy az amerikai igazságszolgáltatás törekvése, hogy ne csak az adóelkerülő személyeket, de az ebben számukra támogatást nyújtó pénzintézeteket is felelősségre tudja vonni - bárhol is legyenek a világon - precedens értékű eredményt ért el a New York-i bíróság döntésével.
Az amerikai hatóságok tavaly februárban indították el az eljárást a Wegelin bank ellen, majd "szökésben lévőnek" nyilvánították azt, miután vezetői nem tettek eleget az idézésnek és nem jelentek meg az amerikai bíróság előtt. A bank az ellene felhozott vádakat azzal hárította el, hogy mivel kizárólag Svájcban rendelkezik fiókokkal ezért rá csak a svájci törvények vonatkoznak.
A Wegelin-ügy négy évvel követi a szintén svájci, de nemzetközi hálózattal rendelkező UBS bank ellen hasonló váddal indított eljárást, amelyben az UBS 780 millió dollár büntetést fizetett az amerikai hatóságoknak és egyúttal átadta a nála vezetett amerikai számlák adatait is. Az UBS azonban nem vallotta bűnösnek magát és nem is mondták ki annak, hanem a büntetés megfizetése fejében ejtették az ellene felhozott vádat.
Az nem ismeretes, hogy a Wegelin átadta-e a nála vezetett amerikai számlák adatait a hatóságoknak vagy sem. Egyelőre az sem világos, hogy a Wegelin bankárai, Michael Berlinka, Urs Frei és Roger Keller ellen párhuzamosan indított hasonló vádat ejtik-e az amerikai hatóságok vagy sem.

Címkék: Pénzügy-bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).